Fenerbahçe Üniversitesi’nden TÜBİTAK Projesine Destek

18 Eylül 2020 Cuma

2031 yılında tam olarak operasyonel hale getirilmesi beklenen, Türk savunma sanayisinin en büyük projelerinden Milli Muharip Uçak (MMU) projesine Fenerbahçe Üniversitesi katkı vermektedir. TÜBİTAK ve TAI iş birliği ile yürütülen MMU projesinin elektronik gereksinimlerinin tasarımlarına başlanmıştır. Bu kapsamda Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Vecdi Emre Levent tarafından 9 ay süren, güvenli video iletimi ve gömülü işlemcilerin yüksek hızlı hata ayıklama ara yüzünden izleme gereksinimleri için TÜBİTAK BİLGEM ve TAI araştırmacılarından oluşan ekibe, ileri seviye FPGA ve çip tasarımı konusunda eğitim ve danışmanlık verilmiş, çalışmanın ilk fazı tamamlanmıştır.

Gerçeklemesine başlanılan, güvenli video iletimi protokolü olan ARINC-818 ile uçağın görev bilgisayarı ile kokpit monitörleri arasındaki görüntünün güvenli, düşük gecikmeli ve yüksek bant genişliği ile taşınmasını sağlayacaktır. Standardının ilk gerçekleşen prototipinin, birinci faz doğrulama testleri başarı ile gerçekleştirilmiştir.

Çalışmanın sonraki fazlarında; ileri seviye doğrulama, kısmi yeniden konfigürasyon, çoklu video sinyallerinin anahtarlaması ve NEXUS 5001 protokolünün gerçeklemesi çalışmaları ile devam edilecektir.