24 Eylül 2024

Üniversitemiz İç Mimarlık ve Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Ayşe Gülçin Ural’ın “Kadıköy'ün Deneyim Deposu Yapıları” kitabı çıktı.

Michel Foucault tarafından geliştirilen ve dilimize “öteki - diğer mekân” olarak geçen “heterotopya” kavramını çalışan Öğretim Üyemizin kitabı K-İletişim Yayınları bünyesinde yayımlanarak İstanbul’un monografik eserleri arasında yerini aldı. Kitapta Kadıköy’ün dönüştürülen altı yapısını incelenirken, yine içeriğinde İstanbul’un en eski yerleşim yerlerinden biri olan Kadıköy’de, tarih boyunca çeşitli din, ırk ve kültüre sahip kişilerin yaşamış ve bu çeşitlilikte yapıların ortaya çıkmış olduğuna vurgu yapıldı.

Kitabının içeriği hakkında bilgi veren öğretim üyemiz Dr. Mimar Ayşe Gülçin Ural : “Kadıköy’ün demografik çeşitliliğine ve tarihine odaklanan bu kitapta, Kadıköy’de bulunan altı yapı incelenmek üzere belirlenmiştir. Bu altı yapı, Foucault’un heterotopya kavramı üzerinden değerlendirilmiştir. Kadıköy gibi önemli bir lokasyonun keşfetmekle bitmeyecek kaynaklara sahip olduğunun ve tarihin belirli aralıklarında mimari mirasının muhakkak kayıt alınması gerekliliğinin farkındalığı ile hazırlamış olduğum bu kitabın; bilim, eğitim ve fırsat eşitliği konularına katkı sağlayacak yeni araştırmalara kaynak ve kolaylaştırıcı olmasını temenni ederim.” ifadelerini kullandı.