İlk ve Acil Yardım Programı Sık Sorulan Sorular

1.İlk ve Acil Yardım Programı nedir?

İlk ve Acil Yardım programı hasta veya yaralılara hastane öncesi gerekli bilgilendirmeyi yapacak, acil sağlık hizmetlerinde acil sağlık hizmetlerinde ihtiyaç duyulan doğru acil tıbbi müdahaleleri uygulayabilecek ve hasta veya yaralıları güvenli ve hızlı bir şekilde sağlık kuruluşlarına ulaştırabilecek ilk ve acil yardım teknikerleri yetiştirmektedir.

2.Neden İlk ve Acil Yardım Programı?

Acil sağlık hizmetlerinin gerekliliği ve özel ve kamu sağlık kuruluşlarının sayısının artıyor olmasından dolayı nitelikli sağlık personeline duyulan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Bu nedenle İlk ve Acil Yardım teknikerlerine duyulan ihtiyaç da kaçınılmaz olmaktadır.

3.Bu bölümü kimler tercih etmelidir?

Meslekleri süresince karşılaşacaklara problemleri analiz ederek onlara uygun çözümler üretebilecek, ekip çalışmasına yatkın ve sorumluluk duygusuna sahip bireyler bu bölümü tercih edebilirler.

4.İlk ve Acil Yardım Programı mezunları hangi alanlarda çalışabilir?

Programdan mezun olan öğrencilerin sağlık hizmeti veren kamu ve özel kuruluşlarda veya üniversitelerde iş olanakları mevcuttur.

5.İlk ve Acil Yardım Programı eğitim süresi kaç yıldır?

İlk ve Acil Yardım Programı eğitim süresi 2 yıldır.

6.İlk ve Acil Yardım Programı ders planı hangi dersleri içermektedir?

İlk yıl ders planında ağırlıklı olarak Temel Bilimler dersleri bulunurken ikinci yıl Mesleki Uygulama derslerinin yoğunlaşması ile öğrenciler alanları ile ilgili olarak tecrübe kazanmaktadırlar. Öğrenciler kişisel tercihleri doğrultusunda kendilerini geliştirmek istedikleri alanda seçmeli dersler de alabilmektedirler.

7.İlk ve Acil Yardım Programı hangi bölümler ile Çift Anadal yapabilir?

Üniversitemizdeki diğer Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu programları ile Çift Anadal yapılabilmektedir.

8.İlk ve Acil Yardım Programı’na nasıl girebilirim?

İlk ve Acil Yardım Programı TYT puan türü ile öğrenci almaktadır. 2020 yılına ait kontenjan, doluluk oranı ve taban puanı aşağıdaki tabloda belirtilmiştir:

Bölüm

Yıl

Kontenjan

Doluluk Oranı

Taban Puan

İlk ve Acil Yardım (%50)

9.Fenerbahçe Üniversitesi İlk ve Acil Yardım Programı farkı nedir?

Fenerbahçe Üniversitesi İlk ve Acil Yardım Programı öğrencilere mesleklerini yapabilmeleri için gerekli bilgi, beceri ve donanıma sahip olacakları teorik ve pratik eğitimi vermek üzere tasarlanmıştır. Öğrenciler ayrıca eğitim-öğretim dönemi boyunca edinecekleri bilgi ve becerilerle meslek hayatlarında karşılaşacakları problemlere de çözüm üretebilecek duruma geleceklerdir.

10.Zorunlu staj var mı?

İlk ve Acil Yardım Programı’nda zorunlu yaz stajı uygulaması bulunmaktadır. Staj, 1.Sınıf bitimi ile 2.Sınıf başlangıcı arasındaki zaman diliminde 20 iş günü olarak yapılmaktadır.

11.Fenerbahçe Üniversitesi İlk ve Acil Yardım Programı’nın eğitim dili nedir?

İlk ve Acil Yardım Programı’nın eğitim dili Türkçe’dir.

12.Gelecekte İlk ve Acil Yardım mesleği geçerliliğini kaybeder mi?

Acil sağlık hizmeti uygulamaları kamu veya özel sağlık kurum ve kuruluşlarında hastalık veya yaralanma durumlarında bireylerin hayatlarını kurtarmak için başvurulan uygulamalardır. Bu nedenle acil sağlık hizmetleri bireylerin acil bakım ihtiyaçlarını karşılamak üzere her zaman var olacaktır. Bu da İlk ve Acil Yardım Programı’nın gelecekte de var olacağının göstergesidir.

13.Fenerbahçe Üniversitesi İlk ve Acil Yardım Programı uygulamalı derslerde yeterli alt yapıya sahip midir?

Fenerbahçe Üniversitesi İlk ve Acil Yardım Programı öğrenciye eğitimi boyunca tüm uygulamalı dersler için yeterli ekipman ve alt yapıyı sağlamaktadır.

14. İlk ve Acil Yardım Programı’ndan mezun olduktan sonra Dikey Geçiş Sınavı ile hangi 4 yıllık bölümlere geçilebilir?

Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Hemşirelik, Sağlık Yönetimi, Sosyal Hizmet.