Ortopedik Protez ve Ortez Programı Sık Sorulan Sorular

1- Ortopedik Protez ve Ortez Ön Lisans Programı amacı nedir?

Ortopedik Protez ve Ortez Programının amacı, eğitimde kaliteyi hedefleyen kadrosu ile çeşitli nedenlerle kas iskelet sistemine ait bozuklukları olan hastaları anatomik ve biyomekanik prensiplere göre değerlendirip günlük yaşamlarını kolaylaştıracak uygun ortez ve protezi planlayan, yapan, güncel mesleki teknolojileri takip eden ve geliştirilmesinde etkin rol oynayan, sağlık alanında donanımlı “Ortopedik Protez ve Ortez Teknikeri” yetiştirmektir.

2- Neden Ortopedik Protez ve Ortez Ön lisans Programı?

Ortez Protez Teknikeri; çeşitli nedenlerle kollarını ve bacaklarını kaybeden kişilerde uzvun ve fonksiyonunun yerini tutabilecek protez ile kas-iskelet ve sinir sistemini ilgilendiren patolojilerde ağrıyı azaltıcı, fonksiyonu artırıcı, immobilize edici, düzeltici ve destekleyici yardımcı cihaz olan ortez yapımı için hastadan ölçü alabilen, protez veya ortezi planlayan, aldığı ölçü modelini işleyip protez veya ortez haline getirebilen sağlık personelidir. Sürekli gelişen ve teknolojik gelişmeyle kendini yenileyen bir dal olduğundan bu alanda güncel bilgilerle yetişmiş, tıbbi alt yapıya sahip ve teknik bilgiyle donatılmış sağlık teknikerlerine olan ihtiyaç giderek artmaktadır.

3-Ortopedik Protez ve Ortez Ön Lisans Programı eğitim süresi kaç yıldır?

Ortopedik Protez ve Ortez Ön Lisans Programı eğitim süresi 2 yıldır.

4- Fenerbahçe Üniversitesi Ortopedik Protez ve Ortez Ön Lisans Programı eğitim dili nedir?

Ortopedik Protez ve Ortez Ön Lisans Programı eğitim dili Türkçedir.

5- Zorunlu staj var mı?

20 iş günü zorunlu stajı bulunmaktadır.

6- Fenerbahçe Üniversitesi Ortopedik Protez ve Ortez Ön Lisans Programı uygulamalı derslerde yeterli alt yapıya sahip midir?

Uygulamalı dersler; Fenerbahçe Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksekokulu Ortopedik Protez ve Ortez Laboratuvarı ve Medicana Sağlık Grubu Hastanelerinde yapılacaktır.

7- Programda kazanılan derece nedir?

Öğrenciler eğitim-öğretim sürecince tüm şartları ve mezuniyet gerekliliklerini başarıyla tamamladıktan sonra “Ortopedik Protez ve Ortez” alanında Ön Lisans derecesi ile mezun olurlar.

8- Kazanılan Derecenin Gereklilikleri

Öğrencilerin mezun olabilmesi için dört yarıyılda toplam 120 AKTS kredisini başarı ile tamamlamış ve 4’lük sisteme göre en az 2,00 genel akademik ortalama elde etmiş, 20 iş günü stajını tamamlamış olması gerekmektedir.

9- Ortopedik Protez ve Ortez Ön Lisans Programı mezunu hangi alanlarda çalışabilir?

Mezunlar; kamu ve özel hastanelerde protez ve ortez ünitelerinde sağlık teknikeri olarak, özel atölyelerde ve medikal malzeme satan firmalarda çalışabilmektedirler. Ayrıca kendi protez ve ortez atölyelerini açabilmektedirler.

10- Ortopedik Protez ve Ortez Ön Lisans Programı hangi bölümler ile Dikey eğitim yapabilir?

Ortopedik Protez ve Ortez bölümünü bitiren ön lisans mezunları; biyomedikal mühendisliği, fizyoterapi ve rehabilitasyon lisans bölümlerine dikey geçiş yapabilirler.

11- Fenerbahçe Üniversitesi Ortopedik Protez ve Ortez Ön Lisans Programı farkı nedir?

Güçlü akademik kadrosu, donanımlı alt yapısı ile yürütülecek olan uygulamalı dersleri ve Medicana güvencesi ile sağlanan staj uygulamaları Fenerbahçe Üniversitesi Ortopedik Protez ve Ortez Ön Lisans Programı’nın en önemli farklılıklarıdır.

Teknolojik gelişmeleri izleyen, çağdaş ortez ve protez uygulamalarını takip eden, sürekli bilgi birikimini arttıran ve bu alanda yeni tasarımlar planlayıp uygulayan Fenerbahçe Üniversitesi ‘Ortopedik Protez ve Ortez Programı’ mezunları hastanelerin ve özel firmaların ortez ve protez uygulama atölyelerinde sağlık teknikeri olarak tercih edileceklerdir. Ayrıca, Medicana Sağlık grubunda da staj ve iş imkanı sağlanacaktır.

12- Kayıt Kabul Koşulları

Programa kayıt yaptırabilmek için ÖSYM tarafından düzenlenen sınavlarda belirlenen taban puanı alarak başarılı olmak gerekir. Yurt içi veya dışında eşdeğer bir programda öğrenim gören bir öğrenci, üniversite tarafından kontenjan açıldığı takdirde yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrenci kabulü, başvuruda bulunan öğrencilerin başarı durumlarının değerlendirilmesi sonucu gerçekleşir.