15 Temmuz Milli Birlik ve Demokrasi Günü Sunumları Gerçekleşti

14 July 2023 Friday

15 Temmuz Milli Birlik ve Demokrası günü kapsamın İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ece BABAN'ın ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Efe SIVIŞ'ın konuşmaları çevrimiçi olarak gerçekleşti.

Yeni Dünya Düzeninde Demokrasi ve Özgürlük konulu konuşmasıyla Prof. Dr. Ece BABAN; demokrasi kavramını Antik Yunan'dan başlayarak tarihsel gelişim süreci içerisinde kazandığı anlamlar ile tanımlanmış, kapsam ve önemi Abraham Lincoln ve Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün tanımları ile değerlendirmiştir. Demokrasiyi anlamanın ve içselleştirmenin yolunun kavramın tüm yönleriyle bilinmesine vurgu yapan BABAN, ilk olarak egemenliğin kullanılması bakımından demokrasi türleri olan doğrudan, temsili ve yarı doğrudan demokrasi uygulamalarını anlatmıştır. Konuşmanın devamında temel amacına göre demokrasi türlerine geçilmiş ve klasik çoğulcu demokrasi, çoğunlukçu demokrasi, marksist demokrasi, liberal demokrasi, plebistçi demokrasi, radikal demokrasi, siber demokrasi, düşük yoğunluklu demokrasi, militan demokrasi, uzlaşmacı demokrasi, delegasyoncu demokrasi, oydaşmacı demokrasi ve müzakereci demokrasi uygulamaları açıklanmıştır.

Konuşmanın sonunda hegemon güçlerin dezavantajlı bölgelerde bulunan ülkeler üzerindeki demokrasi çalışmalarının demokrasinin tanımına uygun olmasının gerekliliği yeni dünya düzeni çerçevesinde tartışılmış; dünyanın her yerinde eşit, adil, özgür ve farklı fikirlere, söylemlere açık, yasa önünde eşit ve demokrasinin halkın çıkarını önceleyen, halkın egemenliğine hizmet eden yönüyle korunmasının ve uygulanmasının önemine vurgu yapılarak konuşma sonlandırılmıştır.

Türkiye'de Darbeler ve 15 Temmuz konulu konuşmasıyla Doç. Dr. Efe SIVIŞ; Türk askeriyesinin sivil siyasete müdahale geleneğinden bahsederek, 1909 İttihat Terakki kongresinde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün askerin siyasetle ilişkide olmasını eleştirdiğine değinmiştir. Darbelerin her türlüsünün zararlı olduğunu, darbelerden toplumların her zaman zarar gördüğünü anlatan Doç. Dr. Efe SIVIŞ, 1960, 71 ve 80 darbelerinin sebeplerinden, toplumsal gerilimlerinden bahsetmiştir.

15 Temmuz darbe girişiminde Fethullah Gülen'in rolünü, Soğuk Savaş döneminde komünizmle mücadele için, Soğuk Savaş sonrasında ılımlı İslam kuşağı oluşturmada ABD'nin aparatı olarak kullanıldığını anlatan SIVIŞ, Türk toplumunun demokrasiye sahip çıktığını, seçilmiş bir hükümetin askeri darbeyle devrilmesine direndiğini ve kahramanca davrandığını izah etmiştir.

Konuşmaların linklerine aşağıdan ulaşılabilinir;

Yeni Dünya Düzeninde Demokrasi ve Özgürlük / Prof. Dr. Ece BABAN

Türkiye'de Darbeler ve 15 Temmuz / Doç. Dr. Efe SIVIŞ

Dünya üniversite sıralama kuruluşu Times Higher Education (THE) tarafından 2019 yılında geliştirilen ‘’THE Impact’’ sıralama sisteminde geçtiğimiz yıl yer almaya başlayan üniversitemiz, bu yıl da yeni kategorilerde sıralamaya girme

Zenica Üniversitesi İle İkili İş Birliği Protokolü İmzalandı!

Fenerbahçe Üniversitesi Mobilya İhale İlanı

01 Temmuz - 05 Temmuz Radyo FBÜ Yayın Akışı

Fenerbahçe Üniversitesi Öğretim Elemanı Kadrolarına Başvuran Adayların Değerlendirme Sonuçları