Ekonomi Bölümü Sık Sorulan Sorular

1. Matematiği çok sevdiğim söylenemez. FBÜ İktisat Bölümü’nün matematiği çok zor mu, acaba ben yapabilir miyim?

Genel algının aksine, çok sevmeseniz de İktisat Bölümünü okurken karşılaşacağınız matematikte zorlanmayabilirsiniz. Zira ileride derslerde kullanacağınız matematik birinci ve ikinci sınıfta detaylı bir şekilde size verilecektir. Dolayısıyla matematiğe yönelik algınızı değiştirmek için çok doğru bir seçenek İktisat Bölümü. Matematik iktisat biliminde bir araçtır ve bu aracı nasıl kullanacağınız ile ilgili her türlü bilgi ve birikim size aktarılacaktır.

Dolayısıyla ayrıca sevmeseniz dahi bu araçları kullanırken zorlanmayabilirsiniz

1. İktisat ve işletme arasındaki fark nedir?

Öncelikle İşletme teknik bilgiler bütünü olarak görülebilir. Teorik içeriği olmakla birlikte yüzü daha çok uygulamaya yöneliktir. Bu teknikler herhangi bir işletmenin verimli ve etkin bir şekilde yönetilmesi içindir. İşletme programının ders programına bakıldığındabu daha iyi anlaşılabilir. Bir işletmede yer alan tüm departmanlar (muhasebe, pazarlama, insan kaynakları, finans bütçe gibi) ayrı bir dersin konusudur.

İktisat ise bir toplumdaki üretim, tüketim ve bölüşüm gibi ekonomik ilişkileri anlamaya çalışan bir sosyal bilimdir. Teknik yönü bulunmakla birlikte entelektüel boyutu ağır basar. İşletmeler, iktisadın analiz ettiği ekonomik aktörlerden yalnızca birisidir. Her bir ekonomik birimin (hanehalkı, firma, devlet ve yabancılar) iktisadi kararlarını ele alan mikro iktisat ile tüm birimlerin kararlarına toplu halde bakan makro iktisat alt dallarından oluşur. Bunların yanında toplumların zenginlik veya yoksulluğunu belirleyen faktörleri araştırır ve toplum refahını artırıcı yönde politika önerilerinde bulunur.

1. FBÜ’de İktisat Bölümü İngilizce eğitim veriyor. İngilizce eğitimde sorun yaşar mıyım?

Hayır. FBÜ İktisat Bölümünü kazanan öğrencilerimiz FBÜ Yabancı Diller Bölümü tarafından hazırlanan İngilizce Yeterlilik Sınavına girerek seviyelerine uygun olan bir hazırlık sınıfına yerleştirilirler. Hazırlık sınıfından mezun olduklarında öğrencilerin İngilizce okuyup anlayabilen, derslerini dinleyip not tutabilen, sınıf içi ve sınıf dışı tartışmalarda fikir beyan edebilen, sınavlarda sorulan sorulara yanıt verebilen, kısaca dil becerisi açısından yetkin olmaları hedeflenir. Yabancı Diller Bölümü, İngilizce dil becerilerini ilerletmeleri için öğrencilerimize, İngilizce Yeterlik Sınavı’nı geçmiş olsalar da, önlisans ve lisans programlarında akademik İngilizce ihtiyaçlarını karşılamak için özel amaçlı İngilizce dersleri tasarlamıştır.

1. FBU İktisat Bölümünde okurken hangi bölümlerde çift anadal ve yandal yapabilirim?

İktisat Bölümü olarak öğrencilerimize İktisadi, idari ve sosyal bilimler, mühendislik ve sağlık fakülteleri kapsamında 16 farklı bölümde çift anadal ve yandal yapma fırsatı sunulmaktadır. Çift anadal ve yandal programları başvuru koşulları ve ayrıntılı bilgi almak için aşağıdaki bağlantıya göz atabilirsiniz.

1. FBÜ İktisat Bölümünde okurken diğer bölümlerden seçmeli dersler almam mümkün mü?

İktisat Bölümü Lisans Programı dahilinde 7 alan seçmeli ve 8 tematik seçmeli olmak üzere toplam 15 adet ders seçmeli kategorisinde bulunmaktadır. Alan seçmeli derslerimizde öğrencilerimize fakülte içi seçmeli ders alma şansı tanınırken, tematik seçmeli dersleri öğrenciler istedikleri herhangi bir bölümden alabilmektedir. Üniversitemizde öğrencilerimiz için ayrıca İspanyolca, Rusça ve Çince dersleri de açılmaktadır.

1. Mezun olduktan sonra yurtdışında yüksek lisans yapabilir miyim?

FBÜ İktisat Bölümü mezunları hem bölümde aldıkları eğitimin, seçilen müfredatın uluslararası düzeyde oluşu, hem de İngilizce eğitiminin kalitesi sayesinde yurtdışında tercih ettikleri yüksek lisans programlarına kabul almakta ve kabul aldıktan sonra yurtdışı eğitimleri süresince de zorlanmayacakları düşünülmektedir.

1. olduktan sonra hangi pozisyonlarda ve nerelerde çalışabilirim?
  • Kamu Sektöründe.
  • Özel Sektörde.
  • Finansman Departmanları.
  • Pazarlama Departmanları.
  • Denetçilik.
  • Ekonomi Yönetimi.
  • Sivil Toplum Kuruluşları
  • Dünya Bankası, Birleşmiş Milletler gibi uluslararası kurumlar
  • Sınava girip kazanılması halinde Merkez Bankası, Hazine, Ekonomi Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu gibi kamu kurumlarında uzman olarak görev alınabilmektedir.

1. Erasmus ile yurtdışında bir üniversiteye gitmem mümkün müdür?

Belli kriterleri (not ortalaması ve dil gibi) sağlayan öğrenciler, bölümün Erasmus+ ve ikili anlaşmaları kapsamında uluslararası değişim programlarından faydalanabilirler.