Hemşirelik Bölümü Sık Sorulan Sorular

1. İngilizce bölüm okumamın faydası nelerdir?

Günümüzde İngilizceyi rahat kullanabilecek seviyede bilmek tüm alanlarda olduğu gibi sağlık alanında da aranan yetkinliklerin başında gelmektedir. Bölüm olarak ingilizce hazırlık okumanızı tavsiye ediyoruz. Öncelikle, hazırlık sınıfını geçen öğrencilerin ikinci sınıftan itibaren bazı seçmeli derslerini üniversitenin diğer bölümleriyle birlikte almaları mümkün olmaktadır. Sağlık turizminin gün geçtikçe önem kazandığı ülkemizde yabancı dil bilen hemşirelere ihtiyaç da artmakta, mezuniyet sonrası iş bulma seçenekleriniz çoğalmaktadır. Akademik kariyer yapma hedefiniz varsa İngilizce dil eğitimine ne kadar erken yaşta başlarsanız o kadar avantajını görürsünüz. Ayrıca İngilizce bilginiz mezuniyet sonrası iş hayatına başlarken bir adım önde olmanızı sağlayacaktır.

1. Hemşirelik öğrencileri hangi dersleri alacaklardır?

Üniversite web sitesindeki Hemşirelik Bölümü sekmesinden inceleyebilirsiniz.

1. Hemşirelikte zorunlu klinik uygulama var mı?

8 ana ders ve intörnlük olmak üzere toplam 9 alanda klinik uygulama bulunmaktadır

1. Öğrenim süresi kaç yıldır?

Hemşirelik Bölümünün öğrenim süresi 4 yıldır.

1. Hemşirelik bölümünden mezun olduğumuzda hangi unvanı alıyoruz?

Lisans programını tamamlayanlar “hemşire” unvanını almaktadır?

1. Hemşirelik bölümünden mezun olduktan sonra nerelerde çalışabiliriz?

Hemşirelik mesleği insan gücüne en fazla ihtiyaç duyulan mesleklerden biri olduğundan mezun olan öğrencilerimiz hem ülkemizde hem de yurt dışında birçok alanda iş imkanına sahip olacaktır. Mezun olan öğrencilerimiz Üniversite Hastanelerinde, Kamu Hastanelerinde, Özel Hastaneler ve Özel Polikliniklerde, Okullarda, İş yerlerinde, Huzurevleri ve Evde Bakım Merkezlerinde, İlaç sektörü, fabrikalar, okullar, AR-GE, kalite ve akreditasyon kurumlarında, Adli tıp kurumları ve cezaevleri gibi çok farklı alanlarda çalışabilirler.

1. Hemşirelik bölümü hangi puan türüyle öğrenci almaktadır?

Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesi altında yer alan hemşirelik bölümüne öğrenciler Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezinin (ÖSYM) aldığı karar doğrultusunda Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) ile SAYISAL puan türüne göre yerleştirilmektedir.

1. Hemşirelik bölümüne erkek öğrenciler alınmakta mıdır? Mezun olunca hangi ünvanı alırlar?

Hemşirelik bölümüne erkek öğrenciler alınmaktadır, mezun olunca “hemşire” unvanını alırlar.

1. Üniversitenizde mesleki uygulamalar nasıl yapılmaktadır?

Öğrencilerimiz hemşirelik bölümünde teorik eğitimi aldıktan ve simülasyon laboratuvarında mesleki becerilerini geliştirdikten sonra dersin ilgili öğretim üyesinin danışmanlığında belirlenen hastanelerde mesleki uygulamalarını yaparlar.

1. Mezun olan öğrenciler için yüksek lisans imkânı var mıdır?

Mezun olan öğrencilerimiz ön koşulları sağlamaları halinde yurt içinde ve yurt dışında hemşirelik alanında lisansüstü eğitim programlarına başvurabilirler. Hemşirelikte lisansüstü eğitimini tamamladıktan sonra “uzman hemşire” unvanını alırlar.

1. Yan Dal ve ÇAP olanağı var mıdır?

Hemşirelik öğrencileri yönetmelikte yer alan esasları karşılamaları dahilinde ÇAP ve Yan Dal yapabilirler.

1. Dikey geçişle öğrenci alıyor musunuz? Hangi bölümler dikey geçiş başvurusunda bulunabilir?

Dikey geçişle hemşirelik bölümüne öğrenci alınmaktadır. Hemşirelik bölümüne, Hemşirelik lisans programına geçiş yapabilen önlisans programları “Hemşirelik”, “Sağlık Memurluğu” ve “Sağlık Teknikerliği”dir. Dikkat edilmesi gereken husus: Buradaki “Sağlık Memurluğu” ve “Sağlık Teknikerliği” ifadeleri adayların kullandıkları ya da diploma ile kazandıkları unvanlar değil, adayların mezun olarak diplomalarında yazan önlisans program adıdır.

1. Önlisans eğitimim sırasında aldığım derslerden lisans eğitimime başlamadan önce muaf tutulur muyum?

19/2/2002 tarihli ve 24676 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren“Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik” 9 uncu maddesinde “Lisans öğrenimine başlama hakkı elde eden öğrencilere üniversitelerince ön lisans eğitimi sırasında almış oldukları derslerden eş değer kabul edilenlere muafiyet verilerek ve kredileri dikkate alınarak, programdan alması gereken dersler belirlenir. Öğrencinin alması gereken derslere göre programa kaydı yapılarak, eğitime devam hakkı verilir.” hükmü yer almaktadır. Söz konusu hüküm uyarınca, üniversitemiz yönetim kurulunca, öğrencilerin önlisans eğitiminde almış oldukları dersler göz önünde bulundurularak, öğrencilerin lisans programında almaları gereken derslere muafiyet verilir.

1. Yatay geçiş şartları nelerdir?

Üniversitemiz hemşirelik bölümüne Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından hazırlanan yönetmelik, üniversite tarafından belirlenen esaslar ve görevlendirilen komisyonların değerlendirilmelerine göre yatay geçiş yapılabilinir.

1. Erasmus programı yürütülüyor mu?

Üniversitemizde ERASMUS öğrenci değişim programı yürütülmeye başlanmıştır, Hemşirelik öğrencilerinin programa katılma hakları vardır.

1. Eğitim dili nedir?

Üniversitemizde İngilizce hemşirelik programında öğrenim görenlerin eğitim dili “İngilizce” ve Türkçe hemşirelik programında ise eğitim dili “Türkçe”dir.

1. Formlara ve ders seçim kılavuzuna nereden erişebilirim?

FBU web sitesi Formlar ve Kılavuzlar | Fenerbahçe Üniversitesi (fbu.edu.tr) linkinden ulaşabilirsiniz.

1. Öğrenciler istedikleri zaman öğretim elemanlarıyla görüşebilir mi?

Öğrenciler, istedikleri zaman öğretim elemanlarıyla görüşebilirler. FBU web sitesinde öğretim üyelerinin iletişim adresleri yer almaktadır. Dışarıdan görevlendirilen öğretim üyeleri ders saatleri içerisinde iletişim adreslerini paylaşmaktadır. Her öğrencinin danışman öğretim üyesi, ders seçimleri, stajlar, değişim programları ve lisansüstü çalışmalar gibi konularda yardımcı olacaktır.