Akademik

Ebelik Bölümü Sık Sorulan Sorular

  1. Ebelik bölümü hangi puan türü ile öğrenci almaktadır?

Ebelik Bölümü Sayısal puan türü ile öğrenci kabul etmektedir. Ebelik için ilk oturum olan TYT Sınavına girilmesi gerekmektedir. TYT sınavına girdikten sonra 2. Oturum olan AYT Sınavında da ‘Matematik ve Fen Bilimleri’ alanları çözülmüş olmalıdır.

 

  1. Ebelik bölümünün özel koşulu var mı?

Ebelik bölümünü sadece kadın adaylar tercih edebilir.

 

  1. Ebelik ön lisans programı var mı?

Hayır, Ebelik 4 yıllık lisans düzeyinde bir program.

 

  1. Türkiye’de ne kadar ebe var, yeni ebelere ihtiyaç var mı?

Türkiye'de 57 bin ebe var, bu sayının yaklaşık 3 katı ebeye gereksinim var.

 

  1. Mezunlar nerelerde çalışır?

Mezunlar, temel sağlık hizmeti verilen tüm kurumlar, toplum sağlığı merkezleri, aile sağlığı merkezleri, yataklı tedavi kurumlarında doğum ve jinekoloji servislerinde, antenatal izlem yapılan servis ve polikliniklerde, yenidoğan servisleri, aile planlaması ve ana-çocuk sağlığı merkezlerinde, infertilite kliniğinde, doğum öncesi eğitim sınıflarında ve serbest ebe olarak çalışabilirler. Çalıştıkları yerlerde yönetici, sorumlu ebe, klinik ebesi ve eğitimci ebe olabilirler. Ayrıca özel sağlık kabinleri ve hasta bakım evleri açarak mesleklerini serbest olarak yapabilirler. İsteyen ve gerekli koşulları sağlayanlar yüksek lisans yaparak öğrenimlerine devam edebilirler. Üniversitelerde akademisyen ebe olarak görev alabilirler.

 

  1. Ebelik bölümünde uygulamalar ne zaman başlıyor?

Birinci sınıfın 2.yarıyılından itibaren teorik derslerle birlikte haftada 1-2 gün ağırlıklı olarak hastanelerde uygulamaya gidiliyor, son yıl becerilerin geliştirilmesi ve pekiştirilmesi amacıyla haftada 3 gün uygulama alanlarında olunuyor.
 

  1. Ebelik alanında akademik kariyer nasıl yapılır?

Ebelik ve Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana bilim Dallarında yüksek lisans ve doktora yaparak akademisyen ebe olabilirler.
 

  1. Ebelik’de ÇAP yapmak mümkün mü? Mümkünse hangi bölümlerle yapılabilir?

Üniversitemiz Ebelik Bölümü öğrencileri Hemşirelik, Beslenme ve Diyetetik, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Ergoterapi, Dil ve Konuşma Terapisi Bölümleri’nde ÇAP yapabilmektedirler.
 

  1. Uygulama alanlarında öğretim elemanları öğrencilerle birlikte mi?

Akademisyenler uygulama alanlarında öğrenciler ile bulunarak eğitim ve uygulamayı bir arada yürütmektedir. Öğrenciler süreç boyunca mutlaka bir sağlık profesyoneli ile birlikte bulunarak mesleki uygulamalarını sürdürürler.
 

  1. Ebelik Bölümü’nü bitirince hangi ünvanı alırım?

Mezun olanlar EBE ünvanı almaktadır.

 

  1. Ebelik bölümü 4 yıllık müfredat ders içerikleri nelerdir?

Fenerbahçe Üniversitesi Ebelik Bölümü’nde YÖK’ün Ebelik Çekirdek Müfredatı doğrultusunda hazırlanan ebelik müfredatı içerisinde yer alan temel tıp, davranış ve sosyal bilimler derslerinin yanı sıra ağırlıklı olarak temel mesleki dersler verilmektedir. Özellikle mesleki dersler teorik, laboratuvar uygulaması ve klinik uygulama olarak yürütülmektedir. Temel mesleki dersler; Ebelikte Temel Uygulamalar, Ebelik Felsefesi ve Temel Kavramlar, Sağlıklı Gebelik ve Bakım, Riskli Gebelik ve Bakım, Sağlıklı Doğum ve Doğum Sonrası Dönem, Riskli Doğum ve Doğum Sonrası Dönem, Üreme Sağlığı ve Aile planlaması, Yenidoğan Sağlığı, Çocuk Sağlığı Hastalıkları, Kadın Hastalıkları ve Bakım derslerinden oluşmaktadır. Derslerimizin teorik eğitimleri yanında üniversitemizde uygulama dersleri için geniş kapsamlı bir uygulama laboratuvarı bulunmaktadır. Ayrıca öğrencilerimizin klinik uygulamaları için üniversitemizin Medicana hastaneleri ile anlaşması bulunmaktadır. Bununla birlikte lisans eğitimi boyunca sunulacak çeşitli seçmeli derslerle interdisipliner bir eğitim verilmektedir.

 

  1. Ebeliği düşünen adaylar ne gibi özelliklere sahip olmalıdır?

  • İnsanları sevmek, insana hizmet götürmeye istekli olmak, hoşgörülü olmak, insan haklarına saygılı olmak,

  • Ruhsal ve bedensel yönden sağlıklı olmak, mesleği yerine getirmeyi engelleyen önemli bir bedensel özrü olmamak,

  • Sürekli olarak kendini yenileyen, gelişime açık ve ahlaklı bir kişilik yapısına sahip olmak,

  • Yaratıcı, kendini yenileyen, değişik görüşlere ve yeniliklere açık olmak,

  • Sorumluluk sahibi, sabırlı ve sakin olmak

  • Empati yapabilmek (başkalarını anlamak, kendini onların yerine koyabilmek),

  • Kişiler arası iletişime açık olmak, bir ekip içerisinde çalışabilir olmak, eleştiriye açık olmak,

  • Hızlı ve doğru karar verebilmek, tertipli ve düzenli olmak.
     

  1. Ebelik bölümünde Mezuniyet için kriterler nelerdir?

Ebelik lisans programından mezun olabilmek için öğrencinin sağlaması gereken koşullar genel not ortalamasının en az 2.00, toplam AKTS yükünün 240 olması, zorunlu ve seçmeli tüm dersleri alması ve başarılı olması gerekmektedir. Ayrıca tüm ebelik öğrencilerinin mezun olmadan önce;

 

  • 100 prenatal (doğum öncesi /gebe) izlem

  • 40 normal doğum,

  • 40 normal gebe izlemi,

  • Gebelik, doğum ya da doğum sonrası dönemde risk altında olan 40 kadını izlemesi

  • En az 100 lohusa izlemi ve sağlıklı yenidoğan izlemini gerçekleştirmesi,

  • Makat doğuma aktif olarak katılması (Makat doğum mümkün olmadığı takdirde simülasyon yapılarak çalışılmalıdır) gerekmektedir.
     

  1. Neden Fenerbahçe Üniversitesini tercih etmeliyim?

Fenerbahçe Üniversitesi genç bir üniversite olmasına rağmen güçlü ve dinamik bir gelişim göstererek kısa sürede başarısından söz ettiren bir üniversite haline gelmiştir.

 

Teori ve uygulamaya dayalı zengin öğrenim deneyimi, dinamik ve güçlü akademik kadrosu ve kişisel gelişime yönelik seçmeli dersler ile Üniversitemiz sizlere özgün ve yetkin bir eğitim imkânı sağlayacaktır. Başka bir deyişle Üniversitemiz, nitelikli eğitim, özgün ve ileri araştırma ile insanlığın gelişmesine ve ilerlemesine katkı sağlayan, saygın bir iş birliği içinde toplum yararına hizmet üreten, yenilikçi, değer katan ve gelişim odaklı bir üniversitedir. Eğitimimizin temel odağı ise öğrencilerimiz olup, onların kendilerini keşfetmelerine, eğitim gördükleri alanda yetkin ve donanımlı bir şekilde mezun olmalarına azami özen gösterilmektedir.
 

  1. Ebe kimdir?

Ebe; gebelik öncesi dönemden başlayarak gebelik, doğum, doğum sonrası dönemde anne ve bebeklerin sağlığını geliştirmek, korumak, sürdürmek ve tedavi etmek amacıyla izlem, bakım, danışmanlık ve eğitim yapan, normal doğumları yaptıran, gerektiğinde epizyotomi işlemini uygulayabilen, üreme sağlığı ve aile planlaması hizmetlerini yürüten, 0-6 yaş çocukların izlemlerini gerçekleştiren ve kadın, çocuk, aile ve toplum sağlığının iyileştirilmesine katkı sağlayan ve anne bebek ölümlerinin azaltılmasında önemli rol oynayan bir sağlık profesyonelidir.

Bu konuda daha ayrıntılı bilgi almak istiyorsanız Ebelik Bölümü internet sayfasına girerek “Hakkımızda” sekmesi altında yer alan “Bölüm Tanıtımı” açıklamasını okumanız yararlı olacaktır.
 

  1. Bölümün eğitim dili nedir?

Bölümümüzün eğitim dili Türkçe’dir. Ancak, birinci sınıfta zorunlu bir ders olan Yabancı Dil dışında üçüncü sınıfta iki yarıyıl boyunca seçmeli bir ders olarak “Mesleki İngilizce” dersi de müfredata eklenmiştir. Böylece öğrencilerimizin alana dair lisanlarının geliştirilmesine olanak sağlanmıştır.
 

  1. Bölüm eğitim kadrosunu belirtir misiniz?

Bölümümüz kadrosunda 3 Dr. Öğretim Üyesi, 1 Öğretim Görevlisi ve 1 Araştırma görevlisi bulunmaktadır.
 

  1. Öğrenciler mezuniyetten sonra işe başlamak için herhangi bir sınavdan başarılı olmak zorundalar mıdır? (Örneğin sertifika almak vb. gibi)

Mezun olan ebeler özel kuruluşlarda veya serbest olarak çalışmaya başlayabilirler. İşe başlamak için sertifikalı olma zorunlulukları bulunmamaktadır. Fakat kendilerini geliştirmek adına alabilecekleri sertifika programları mevcuttur. Devlet kurumlarına atamaların da ise KPSS puanı gerekmektedir. Ülkemizde ebe istihdamı konusunda problem yaşanmamaktadır. Mezun olan ebelerin hemen hemen hepsi mezun olur olmaz çalışmaya başlamaktadır.

 

  1. Ebelerin mezun olduktan sonra alabilecekleri sertifika programları nelerdir?

Dört yıllık lisans eğitimlerinin son yılında veya daha sonrasında ilgilendikleri alanlara yönelik “Anne Sütü ve Emzirme Danışmanlığı”, “Doğuma Hazırlık Eğitimi”, “Yoga”, “Pilates”, “Hpynobirthing”, “Neonatal Resusitasyon Programı” “Akubası, Akupressür, Aromaterapi Uygulamaları” vb. sertifikaları alabilirler.

 

  1. Bölümünüze yatay ve dikey geçiş öğrenci kabulü yapılmakta mıdır?

Bölümümüzde yatay geçiş imkânı bulunmaktadır. Geçiş koşulları ile ilgili ayrıntılı bilgi yatay geçiş yönergesinde açıkça belirtilmiştir.
 

  1. Öğrenciler istedikleri zaman öğretim elemanları ile görüşebilirler mi?

Öğrenciler, istedikleri zaman öğretim elemanlarıyla görüşebilir, onların görüşlerini alabilirler. Her öğrencinin danışman öğretim elemanı, ders seçimleri, klinik uygulamalar, değişim programları ve lisansüstü çalışmalar gibi konularda öğrenciye yardımcı olmaktadır.
 

  1. Ebelik Bölümü Öğrencileri, öğrenci değişim programlarından (Örn; Erasmus+, vb.) yararlanabiliyor mu?

Üniversitemizde Erasmus+, Farabi, Mevlana değişim programları uygulanmaktadır. Öğrencilerimiz Erasmus+ Öğrenim ve Staj Hareketliliğinden başvuru koşullarını sağladığı takdirde yararlanabilir. Ebelik bölümü ile ilgili gerekli anlaşmalar sağlanmaya çalışılmaktadır. Öğrenim ve Staj Hareketliliği ile ilgili detaylı bilgilendirme ve duyurular öğrenim dönemi içerisinde yapılmaktadır. Bu konuda daha detaylı bilgi için Üniversitemiz Uluslararası/Dış ilişkiler ofisinden yararlanabilirsiniz.
 

  1. Ebelik mezunlarının Yurtdışında çalışma imkanları var mıdır? 

Ülkelere göre değişik kriterler mevcuttur. Öncelikle denklik için denklik sınavları yapılmaktadır, her ülkenin belli düzeyde kendi dilinde konuşma şartı ve bunun için sınav zorunluluğu mevcuttur. Bazı ülkeler denklik alınsa bile 1 yıl stajyer statüsünde çalıştırabilmektedir.

             

  24. Covid-19 pandemisi döneminde eğitim öğretim nasıl devam etti?

Pandemi sürecinde de bütün teorik derslerimiz uzaktan eğitim sistemiyle kesintisiz olarak öğrencilerimizle buluşmuştur.

            

 25. Eğitim ve stajlar hangi kampüs ve hastanelerde yapılmaktadır?

Eğitim Fenerbahçe Üniversitesi Ataşehir kampüsünde devam etmektedir. Staj ve Uygulamalı dersler Medicana Sağlık grubu ve diğer anlaşmalı sağlık kuruluşlarında sürdürülmektedir.

Sitede kullanılan tüm içerikler Fenerbahçe Üniversitesi'ne aittir. İzinsiz kullanılamaz.

Hizmetlerimizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. İnternet sitemize giriş yaparak çerezlere onay vermiş durumdasınız. Çerez ayarlarının değiştirilmesi konusunda detaylı bilgi almak ve Çerez Politikamıza ulaşmak için tıklayınız.