Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü Sık Sorulan Sorular

1. Dil ve konuşma terapisti kimdir?

Dil ve konuşma terapisti; her yaş grubundaki çocuk, ergen, yetişkin ve yaşlılarda görülebilen iletişim, dil, konuşma, ses ve yutma bozukluklarının önlenmesi, değerlendirilmesi ve rehabilitasyonunu gerçekleştiren sağlık meslek elemanıdır.

1. Dil ve konuşma terapistleri ne yapar?

Dil ve konuşma terapistlerinin değerlendirme ve rehabilitasyon hizmeti sağladığı iletişim, dil, konuşma, ses ve yutma bozuklukları ve ilişkili medikal durumlar şu şekilde sıralanabilir:

• Öğrenme güçlükleri

• Gecikmiş dil

• Konuşma sesi bozuklukları (artikülasyon ve fonolojik bozukluklar)

• İnme, kafa travması, nörolojik ve dejeneratif hastalık kaynaklı iletişim ve yutma bozuklukları

• İşitme kayıpları

• Dudak, damak yarıklığı

• Akıcılık bozuklukları (kekemelik ve hızlı-bozuk konuşma)

• Ses bozuklukları

• Selektif mutizm

• Gelişimsel dil bozuklukları

• Yutma bozuklukları

1. Kimler dil ve konuşma terapisti olabilir?

Üniversitelerin sağlık bilimleri fakültesi bünyesinde yer alan 4 yıllık dil ve konuşma terapisi lisans programlarından mezun olan öğrencilere dil ve konuşma terapisti unvanı verilmektedir.

1. Dil ve konuşma terapistleri için istihdam olanakları nelerdir?

Dil ve konuşma terapisi bölümü mezunları KPSS puanı ile atanarak devlet hastanelerinde ve buna ek olarak özel hastanelerde, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde, danışmanlık merkezlerinde, yaşlı ve bakım evlerinde, bireysel olarak veya diğer uzmanlarla birlikte açacakları özel klinik ve merkezlerde çalışma imkanı bulabilirler.

1. Dil ve konuşma terapistleri hangi uzman/meslek grupları ile birlikte çalışabilmektedir?

Dil ve konuşma terapistleri; danışanların değerlendirme ve rehabilitasyon sürecinde kulak-burun-boğaz uzmanı, psikiyatrist, plastik cerrah, pediyatrist, nörolog, fizik tedavi uzmanı, hemşire, psikolog, odyolog ve öğretmen gibi ilgili uzman/meslek grupları ile birlikte interdisipliner bir ekibin parçası olarak görev yapabilmektedir.

1. Dil ve konuşma terapisi lisans programında alınan dersler nelerdir?

Fenerbahçe Üniversitesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölümünde verilen dersler ile öğrencilere iletişim, ses, yutma, dil ve konuşma bozukluk türleri ve ilişkili medikal durumlara yönelik ayrıntılı teorik bilgi ve pratik beceriyi kazandırmak hedeflenmiştir. Programın ilk iki yılda mesleğe giriş dersleri ve temel biyomedikal bilim dersleri yer almakta ve mesleki bir temel oluşturmak hedeflenmektedir. Üçüncü yıldan itibaren bozukluk türleri ve ilişkili medikal durumlar ve hastalıklara yönelik dersler ve bu bozukluklara özgü farklı değerlendirme ve terapi tekniklerine ilişkin mesleki dersler ile birlikte zorunlu klinik gözlem ve uygulama dersleri yer almaktadır. Dördüncü yılda ise; öğrencilerin daha önceki yıllarda edinmiş oldukları teorik bilgiyi vakalara değerlendirme ve rehabilitasyon hizmeti sağlayarak, farklı bozukluk türlerinde zorunlu olarak belirli bir saat miktarında gerçekleştirmeleri gereken klinik uygulama dersleri yer almaktadır. Klinik uygulama dersleri ile, dil ve konuşma terapisti adaylarına yeterli klinik beceri ve tecrübeyi kazandırmak amaçlanmaktadır.

1. Dil ve konuşma terapistlerinin mesleki sorumlulukları nelerdir?

• İletişim, dil, konuşma, ses ve yutma bozukluklarını değerlendirme ve tarama ve önleyici çalışmalarda bulunmak

• En etkili terapi planını oluşturabilmek için danışan, danışanın ailesi ve diğer uzmanlarla iş birliği içerisinde olmak.

• Danışanlara en iyi terapi hizmetini sunabilmek için bilimsel çalışmalar ile etkililiği kanıtlanmış, yenilikçi terapi yaklaşımlarını uygulamak.

• Mesleki bilgi ve becerisini güncel tutabilmek ve yeni terapi yaklaşımları ve yöntemlerine yönelik bilgi sahibi olabilmek için mesleki eğitim, kongre ve bilimsel toplantılara katılmak.

• Aileleri ve danışanları dil, konuşma, ses ve yutma bozuklukları ve terapi yöntemlerine ilişkin bilgilendirmek.

• Danışanların değerlendirme ve terapi sürecini ayrıntılı bir şekilde raporlaştırmak

2. Dil ve konuşma terapisi lisans programından mezun olanlar için akademik kariyer olanakları nelerdir?

Dil ve konuşma terapisi lisans programı mezunları dilerlerse yurt içi veya yurt dışındaki üniversitelerde yüksek lisans ve/veya doktora yaparak üniversitelerin akademik kadrolarında yer alabilme olanağına sahiptirler.