Ameliyathane Hizmetleri Programı Sık Sorulan Sorular

1. Ameliyathane Hizmetleri Programı nedir?

Ameliyathane Hizmetleri Programı; sağlık sektörünün en önde gelen tedavi yöntemlerinden biri olan cerrahi alanında görev yapan ameliyathane teknikerlerini yetiştirmeyi amaçlayan bir sağlık programıdır. Ameliyathane teknikeri; ameliyathanede bulunan tüm alet ve cihazları kullanabilen, ameliyathaneyi operasyona hazırlayan ve ameliyata giren ekipte yer alan yardımcı sağlık personelidir.

1. Neden Ameliyathane Hizmetleri?

Tüm dünyada ve ülkemizde beklenen yaşam süresinin uzamasıyla birlikte sağlık hizmetlerindeki talep artışı ivme kazanmıştır. Yataklı sağlık kurum ve kuruluş sayısının giderek artması nitelikli ameliyathane teknikerlerine olan ihtiyacı da beraberinde getirmiştir. Mezun olan öğrencilerimiz, ameliyathane ekibinin vazgeçilmez bir parçası olan ameliyathane teknikerlerinin sayısının az olması nedeniyle sağlık sektörünün aranan elemanları olacaklardır.

1. Bu bölümü kimler tercih etmelidir?

Disiplinli, sorumluluk duygusu gelişmiş, ekip çalışmalarında etkin çalışabilen, sağlık sektörüne karşı ilgili ve meraklı, dikkatli, tedbirli ve hijyenik olmaya özen gösteren, hızlı karar verebilme becerisine sahip olan, cesaretli ve kandan korkmayan, esnek çalışma saatlerine uyumlu ve stres ortamında çalışabilen, bulaşıcı hastalık taşımayan bireyler bu programı tercih edebilirler.

1. Ameliyathane teknikerleri hangi alanlarda çalışabilir?

Ameliyathane teknikerleri, ameliyat ortamına sahip olan tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışabilir. Bu bağlamda ameliyathane hizmetleri programlarından mezun olmuş kişilerin devlet hastanelerinde, üniversite hastanelerinde, özel hastanelerde, eğitim ve araştırma hastanelerinde, şehir hastanelerinde ve bunlara benzer nitelikte ameliyat gerçekleştiren diğer sağlık kuruluşlarında çalışabilirler.

1. Ameliyathane Hizmetleri Programının eğitim süresi kaç yıldır?

Ameliyathane Hizmetleri Programının eğitim süresi 2 yıldır.

1. Ameliyathane Hizmetleri Programı ders planı hangi dersleri içermektedir?

İlk sene temel bilimler ve sağlık bilimleri dersleri ağırlıktadır. İkinci sınıfta ise mesleki ve uygulamalı derslerin yoğunlaştığı bir ders planı mevcuttur. Öğrenciler, yaz stajı sayesinde de çalışma hayatına yönelik tecrübe kazanırlar.

1. Ameliyathane Hizmetleri Programı hangi programlar ile Çift Anadal yapabilir?

Öğrencilerimiz ÇAP için en çok Anestezi ve İlk ve Acil Yardım programlarını tercih etmektedirler. Ayrıca üniversitemizin diğer sağlık programları ile de ÇAP yapma şansına sahiptirler.

1. Ameliyathane Hizmetleri Programına nasıl girebilirim?

Ameliyathane Hizmetleri Programı TYT puan türü ile öğrenci almaktadır. 2020 yılına ait kontenjan, doluluk oranı ve taban puanı aşağıdaki tabloda belirtilmiştir:

Yıl

Kontenjan

Doluluk oranı

Taban Puan

1. Fenerbahçe Üniversitesi Ameliyathane Hizmetleri Programının farkı nedir?

Fenerbahçe Üniversitesi Ameliyathane Hizmetleri Programı, sağlık hizmetlerinde değişen dünya koşullarına uyumlu multidisipliner bir perspektifle oluşturulmuştur. Medicana Sağlık Grubu’nun en yeni teknoloji ve donanıma sahip hastanelerinde sunulan hizmet ile öğrencilerimize verilen ağırlıklı uygulamalı eğitim, pratik kazanımlarını artırarak, meslek hayatında başarılı olmanın yolunu açmaktadır.

1. Zorunlu staj var mı?

Ameliyathane Hizmetleri Programı öğrencilerinin bir adet zorunlu yaz stajı vardır. Bu staj 20 iş günüdür.

1. Fenerbahçe Üniversitesi Ameliyathane Hizmetleri Programının eğitim dili nedir?

Ameliyathane Hizmetleri Programının eğitim dili Türkçedir.

1. Gelecekte ameliyathane teknikerliği mesleği geçerliliğini kaybeder mi?

Sağlıkla ilgili bilginin, teknolojinin, sağlık bilincinin, okuryazarlığının ve sağlık alanında uzmanlık alanlarının artmasına paralel olarak, ortaya çıkan gereksinimleri karşılamaya yönelik yeni sağlık alanları oluşmuş ve yükseköğrenim kurumları da bu insan gücünü yetiştirecek bölümleri kurmuşlardır. Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulları, sağlık alanında var olan veya işgücü tanımları yeniden şekillenen kadrolara destek veren ve en fazla talep alan yükseköğrenim kurumlarından biridir. Pandemi süreciyle birlikte insan sağlığının ve sağlık personellerinin önemi daha net kavranmıştır. Nitelikli sağlık personellerine olan ihtiyaç her daim varlığını sürdürecektir.