Diş Protez Teknolojisi Programı Sık Sorulan Sorular

Diş Protez Teknisyeni Kimdir ?

Diş teknisyeni, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokullarının diş protez teknolojisi programından mezun, laboratuvar ortamında tam ve kısmi protezler, ortodontik aletler ve porselen kaplamalar dahil olmak üzere, diş protezlerini ve cihazlarını hazırlamakla sorumludur.

Diş Protez Teknisyeninin Sorumlulukları Nelerdir ?

• Protez hazırlayarak kısmi veya bütün diş kaybını önlemek,
  • Doğal dişleri restore etmek üzere köprü imal etmek,
  • Diş şekil bozukluklarını düzeltmek için sabit veya çıkarılabilir ağız içi cihazlar üretmek,
  • Diş hekiminin implantları doğrudan hastanın çene kemiğine yerleştirmesi için protezler üreterek implantoloji prosedürlerini tamamlamak,
  • Çene – yüz protezi imal ederek yaralanma, hastalık veya gelişimsel anormallik nedeniyle oluşan eksik yüz ve vücut dokularını değiştirmek,
  • Diş hekimi tarafından hastanın ağzından alınan kalıpları seramik vb. Malzemeler kullanarak doldurmak,
  • Hastanın ağzına yerleştirilmeden önce kontrolü diş hekimi tarafından sağlanan protezleri cilalamak
  • Laboratuvar üretim süreçlerini inceleyerek ve yeniden tasarlayarak kalite sonuçlarını artırmak,
  • Gerçekleştirilen üretim işlemlerinin kayıtlarını tutmak,
  • Ekipman tedariğini sağlamak,
  • Laboratuvar dahilinde sağlık ve güvenlik kurallarına uygun çalışmak.

Diş Protez Teknolojisi Programında Dersleri Veren Eğiticiler Kimlerdir ?

Diş Protez Teknolojisi Programında pratik ve teorik dersler diş hekimliği fakültesinden mezun, uzmanlığını veya doktorasını bitirmiş deneyimli diş hekimleri tarafından yürütülmektedir.

Diş Protez Teknisyeninde Aranan Özellikler Nelerdir ?

• Yüksek konsantrasyon sahibi olmak,
  • Asgari denetimle çalışabilmek,
  • El – göz koordinasyonuna sahip olmak,
  • Göz kusuru bulunmamak,
  • Laboratuvar ortamında çalışabilecek fiziki yeterliliği göstermek,
  • İş teslim tarihlerine riayet etmek,
  • Ekip çalışmasına uyum sağlamak,
  • Raporlama yapabilmek,
  • Problemlere yenilikçi çözümler üretebilmek

Diş Protez Teknikerinin Çalışma Ortamı ve Çalışma Koşulları Nasıldır ?

Diş protez teknikerlerinin çalışma ortamı çoğunlukla diş protez laboratuvarlarıdır. Diş protez teknikerlerinin hastalarla doğrudan bir iletişimleri yoktur. Klinikten gönderilen ya da alınan ölçüler ve/veya modeller rehber alınarak, laboratuvar ortamında protez uygulamaları yapılıp tekrar hekime teslim edilir.

Diş Protez Teknolojisi Programının Eğitim Süresi ve İçeriği Nedir?

Diş Protez Teknolojisi, 2 yıllık bir programdır. Eğitim süresince teorik ve pratik dersler alınmaktadır. Alınan derslerin pratik ağırlığı daha fazladır.

Diş Protez Teknisyeni Olabilmek İçin İyi Bir El Becerisine Sahip Olmak Zorunlu Mudur?

El becerisinin yüksek olması mesleki uygulamalar esnasında diş teknisyeninin işini kolaylaştıracaktır. Fakat yoğun pratik eğitim içeren müfredatımız sayesinde öğrencilerimiz başarılı mesleki uygulama yapabilecek beceriyi kazanarak mezun olmaktadırlar.

Diş Protez Teknolojisi Bölümünden Mezun Olunduğunda İş İmkanları Nelerdir?

Devlet ya da Vakıf Diş Hekimliği Fakültelerinde, Devlet ve Özel Hastanelerin diş protez laboratuvarlarında diş protez teknikeri olarak çalışırlar. Ayrıca bu bölümden mezun olanlar Özel Diş Protez Laboratuvarlarında diş protez teknikeri olarak çalışabildikleri gibi laboratuvar açma yetkisine de sahiptirler.

Diş Protez Teknolojisi Programından Mezun Olduktan Sonra Meslekte İlerleme Olanağı Var Mıdır?

Diş Protez Teknolojileri programını başarıyla tamamlayan öğrencilerimiz, Dikey Geçiş Sınavı ile lisans eğitimlerine devam edebilme imkânına sahiptir.

Diş Protez Teknolojisi Programı Mezunlarının Dikey Geçiş İmkanları Nelerdir ?

Diş protez teknolojisi programı mezunları DGS’de başarılı oldukları taktirde, bazı 4 yıllık bölümlere geçiş yapılabilmektedir:

Sağlık yönetimi

Bunlara ek olarak diş protez teknolojisi bölümü mezunlarının Anadolu, Atatürk ve İstanbul Üniversitelerinin açıköğretim ve/veya açıktan/uzaktan öğretim veren fakültelerinde bulunan aşağıdaki açıköğretim programlarına da DGS ile geçiş elde etme hakkı bulunmaktadır:

– Sağlık yönetimi

– Halkla ilişkiler ve reklamcılık

– Halkla ilişkiler ve tanıtım

– Konaklama İşletmeciliği

– Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri

– İktisat

– Kamu Yönetimi

– Maliye

– Uluslararası İlişkiler

– İşletme

Fenerbahçe Üniversitesi Diş Protez Teknolojisi Programı Yeterli Bir Laboratuvar Altyapısına Sahip Midir?

Diş protez teknolojisi programı bünyesinde yoğun pratik uygulama dersleri barındıran, bu nedenle ancak gelişmiş laboratuvar imkanlarına sahip olunduğunda iyi bir eğitimin verilebileceği bir programdır. Üniversitemiz yerleşkesinde her türlü uygulama dersinin eksiksiz şekilde verilebileceği, protez teknikerliği eğitimi için özel olarak dizayn edilmiş, çağdaş fiziki ve teknolojik donanım altyapısına sahip laboratuvarlar mevcuttur.

Diş Protez Teknolojisi Programı’na nasıl girebilirim?

TYT puan türüyle öğrenci almaktadır.

Puan türü Kontejyan Taban puanı         Başarı sırası

FENERBAHÇE ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)

Diş Protez Teknolojisi (Burslu) (Burslu)

TYT