Radyoterapi Teknikerliği Programı Sık Sorulan Sorular

1. Radyoterapi Teknikerliği nedir?

Radyoterapi, kanser hastalarını tedavi etmek için iyonlaştırıcı radyasyonun kullanılmasıdır. Radyoterapi teknikerleri, hastanelerde radyasyon onkolojisi departmanında kanser hastalarının tedaviye hazırlanmasından ve radyoterapi tedavisinin hastaya verilmesinden sorumlu kişilerdir. Radyoterapi Teknikeri, Radyasyon Onkolojisi Uzmanı, Sağlık Fizikçisi, Hemşireler ve diğer Sağlık Uzmanlarından oluşan disiplinler arası bir sağlık ekibi ile yakın çalışır.

1. Neden Radyoterapi?

Günümüzün en önemli sağlık sorunlarından biri kanserdir. Kanser tedavisinde kullanılan etkin tedavi yöntemlerinden biri de radyoterapidir. Radyasyon tedavisi kanseri tedavi etmek ve kanser semptomlarını hafifletmek için kullanılır. Radyasyon tedavisi kanseri tedavi etmek için kullanıldığında kanseri tedavi edebilir, geri gelmesini önleyebilir veya büyümesini durdurabilir veya yavaşlatabilir. Radyoterapi Programı, Radyasyon Onkolojisi takımının tedavi sürecinde olabilecek nitelikli radyoterapi teknikerleri yetiştiren ön lisans programıdır.

1. Radyoterapi Teknikerleri hangi alanlarda çalışabilir?

Radyoterapi teknikleri sağlık kuruluşlarının Radyasyon Onkolojisi / Radyoterapi merkezlerinde çalışabilir.

1. Radyoterapi Programının eğitim süresi kaç yıldır?

Radyoterapi Programında eğitim süresi 2 yıldır.

1. Radyoterapi Programının ders planı hangi dersleri içermektedir?

Radyoterapi programı ders planında temel sağlık konuları, kanser tedavisi ve teknolojisi ve radyasyon fiziği ile ilgili teorik ve uygulamalı dersler bulunmaktadır.

1. Radyoterapi Programında hangi programlar ile Çift Anadal yapabilir?

Öğrencilerimiz Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nun bütün programlarında ÇAP başvuruşu yapabilir.

1. Radyoterapi Programı eğitiminin sonunda alınan diploma/belge nedir?

Eğitimini başarı ile tamamlayan öğrencilerimize "Radyoterapi Önlisans Diploması" verilmektedir.

1. Zorunlu staj var mı?

Radyoterapi programının öğrencilerinin bir adet zorunlu stajı vardır ve 20 iş günüdür.

1. Fenerbahçe Üniversitesi Radyoterapi programının eğitim dili nedir?

Radyoterapi programının eğitim dili Türkçe’dir.

1. Gelecekte Radyoterapi Teknikerliği mesleği geçerliliğini kaybeder mi?

Radyoterapi gün geçtikçe gelişmekte olan kanser tedavi yöntemidir. Sağlık sektörünün geçerliliğini kaybetmesi mümkün değildir. Kanser vakaları da gün geçtikçe artış göstermektedir. Bu nedenle Radyoterapi Teknikerliği mesleği geçerliliğini kaybetmez; tam tersine gelecekte daha çok Radyoterapi Teknikerlerine ihtiyaç artacaktır.

1. Radyasyonlu ortamda çalışmak tehlikeli midir?

Sağlık hizmetlerinde iyonlaştırıcı radyasyon kaynakları ile çalışanlar için radyasyon doz limitleri ve çalışma esasları hakkında yönetmelik bulunmaktadır. Bu ortamlarda çalışan personelin maruz kalacağı etkin doz limitleri aşılmaması gerekmektedir. Radyasyon Güvenliği Yönetmeliği gereğince radyasyonlu ortamda çalışan personel, kişinin maruz kaldığı radyasyon miktarını gösteren Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) onaylı kişisel dozimetre kullanması gerekmektedir. Ayrıca radyasyon kaynağı ile çalışan personelin sağlık izni (şua) bulunmaktadır ve yıl içinde kullanması gerekmektedir.

1. Dikey geçiş ile hangi lisans programlarına devam edilebilir?

Radyoterapi programından mezun olan öğrencilerimiz hemşirelik, acil yardım ve afet yönetimi ve sağlık yönetimi lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler. (Bu bilgi 2021 DGS başvuru kılavuzuna göre düzenlenmiştir.)