Avrupa Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi

Müdürün Mesajı:

Jean Monnet, 5 Ağustos 1943’te “Avrupa ülkeleri bir federasyon oluşturmadıkça Avrupa’da barışın sağlanamayacağını” söylemiştir (https://europa.eu/european-union/sites/europaeu/files/docs/body/jean_monnet_en.pdf). İkinci Dünya Savaşı bittikten hemen sonra da bu fikir hayata geçirilmiş, 1951 yılında Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda, Lüksemburg ve İtalya tarafından Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu (AKÇT), 1957 yılında da yine aynı 6 ülke tarafından Roma Antlaşması imzalanarak Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) ve Avrupa Atom Enerjisi Topluluğu (EURATOM) kurulmuştur. 1965 yılında bu üç topluluk birleştirilip Avrupa Toplulukları, 1991 yılında imzalanan Maastricht Antlaşması ile de Avrupa Birliği (AB) haline gelmiştir.

Türkiye’nin AB ile ilişkileri ise 1959 yılında Ortaklık Başvurusu yaptığı zaman başlamıştır. 1963 yılında imzalanan Ankara Antlaşması ile Ortaklık ilişkisi kurulmuş, 1996 yılında Gümrük Birliği oluşturulmuş, 1999 yılında adaylık statüsü alınmış ve 2005 yılında da Katılım Müzakereleri’ne başlanmıştır.

27 üye ülke, aday ülkeler ve potansiyel aday ülkeleriyle Avrupa Birliği günümüzde toplumsal, ekonomik, kültürel ve siyasi anlamda Avrupa entegrasyonunun en güzel örneğidir. Türkiye-AB ilişkileri de 50 yılı aşkın bir süredir Türk Dış Politikası’nın en önemli parçalarından birini oluşturmaktadır. Bu nedenle merkezimiz; Avrupa bölgesi ve çevresi konusunda şehir ve bölge ölçeğinde toplumsal, kültürel, iktisadi ve tarihsel araştırmalar yaparken daha çok AB’ye odaklanacaktır. Ayrıca merkezimiz; Avrupa Konseyi, Birleşmiş Milletler ve AGİT kararlarını ve raporlarını izleyemeyi; kamuoyu araştırmaları, anketler, istatistiksel ve saha çalışmaları yapmayı; ulusal ve uluslararası yayımlar yapmayı; ulusal ve uluslararası düzeyde projeler geliştirmeyi; ulusal ve uluslararası düzeyde kongre, konferans, seminer, sempozyum, çalıştay ve paneller, yaz okulu, kurs ve sertifikalı eğitim programları düzenlemeyi hedeflemektedir.  

 

Dr. Öğretim Üyesi Nihan Akıncılar Köseoğlu

 

Tarihçe
Hedefler
Misyon
Yönetim ve Danışma Kurulu
İdari Kadro
Etkinlikler & Aktiviteler
Jean Monnet Modülü
Yararlı Linkler

 

Duyurular

Avrupa Birliği’nin Covid-19 (Koronavirüs) salgınına karşı attığı adımları aşağıdaki linkten takip edebilirsiniz:

https://eeas.europa.eu/headquarters/headquarters-homepage/76341/coronavirus-latest-updates-eeas_en

 

İletişim

Fenerbahçe Üniversitesi Avrupa Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi 
FBU Center for European Studies (CES)

Atatürk mah., Ataşehir Bulvarı, Metropol İstanbul, 34758 Ataşehir-İstanbul

0216 910 1907 - 0850 336 1907

ces@fbu.edu.tr

Instagram - fbu.centerforeuropeanstudies

Twitter - fbucenterforeur