Sık Sorulan Sorular

Mimarlık bölümü mezunları hangi unvanı alarak mezun olmaktadır?

Mimarlık programından başarı ile mezun olan öğrenciye ‘Mimar’ unvanı ile mesleki yetki verilmektedir.

 

Mimarlık bölümü için çizim yeteneğine sahip olmak şart mıdır?

Mimarlık alanı; tasarım ve tasarım fikrinin yaşama geçmesi için gerekli tüm ifade biçimlerini birer araç olarak kullanır. Mimarlıkta serbest el çizimi de bu ifade biçimlerinden yalnızca birisidir. Her ne kadar serbest el çizimi kabiliyeti adayın kendini ifade etmesi için bir avantaj olabileceği düşünülse de tek başına yeterli olmadığı bilinmektedir. Mimarlığın kavramsal, düşünsel ve teknik boyutu bağlamında serbest el çizimi yanında temel tasarım alanlarının ortak iletişim aracı olan teknik çizim kuralları, bu kuralların uygulandığı program ve modelleme programları öğrenilir. Eğitim süresince serbest çizim tekniklerinin geliştirilmesi için çeşitli yöntemler uygulanırken (workshop, eskizler vb.) müfredat içerisinde yer alan seçmeli derslerde öğrencilerin farklı çizim becerilerinin geliştirmelerine olanak sağlamaktadır. 

 

Eğitim süresi boyunca hangi programları öğreneceğim?

3Dsmax, AutoCAD, ArchiCAD, SketchUp, Revit, Allplan, Rhinoceros 3D, Adobe Illustrator, Adobe InDesign, Adobe Premiere, Adobe After Effects, Adobe Photoshop, Blender gibi çok çeşitli görselleştirme ve çizim programları öğrenilmektedir. Bu programların tıpkı serbest el çizimi yapmak gibi, öğrencinin kendini ifade etme araçlarından birisidir. Öğrencilerin farklı modelleme programları ile kendilerini ifade etme ve  geliştirme yöntemlerini öğrenmelerinin önemli olduğunu düşünüyoruz.

 

ÇAP (Çift Ana Dal), Yan Dal olanağı var mıdır?

Evet, Üniversite içinde farklı bölümlerle çap ve yan dal yapılma olanağı vardır.

 

Eğitim süresince zorunlu stajlar var mıdır?

4. yarıyıl sonunda büro (ofis/araştırma) stajı, 6. yarıyıl sonunda şantiye stajı olmak üzere iki adet 30 günlük staj zorunluluğu vardır. 

 

Fenerbahçe Üniversitesi Mimarlık bölümünün sahip olduğu eğitim kadrosu hakkında bilgi verebilir misiniz?

Fenerbahçe Üniversitesi Mimarlık alanının farklı branşlarında uzmanlaşmış akademisyenlerden oluşmaktadır. Çağdaş, özgün ve paylaşımcı bir eğitim anlayışı mevcuttur.

 

Üniversitenin Mimarlık bölümü bağlamında sunduğu fiziksel olanaklar nelerdir?

Her öğrencinin kendine ait masasının bulunduğu stüdyolar, sınıflar ve bilgisayar laboratuvarları olmak üzere çeşitli fiziksel olanaklar sunulmaktadır. Elektronik kaynak erişimin de sağlanabildiği kapsamlı bir kütüphane ve çalışma alanları mevcuttur.

 

Mimarlık bölümü kapsamında Fenerbahçe Üniversitesi’nde eğitim dışı hangi etkinliklere yer verilmektedir?

Fenerbahçe Üniversitesi Mimarlık Bölümü eğitimi sergi, atölye çalışması, yarışma, seminer, konferans, teknik ve alan gezileri ile desteklenmektedir.

 

Mimarlık bölümü mezunları için kariyer olanakları nelerdir?
Kamu ve özel sektörün proje ve inşaat birimlerinde denetçi, tasarımcı ve uygulamacı olarak, serbest mimar olarak kendi ofislerinde tasarım ve şantiye süreçlerinde çalışabilirler. Ulusal ve uluslararası Mimari ve Kentsel Tasarım Proje Yarışmalarında yer alabilirler. Mesleki kontrollük, proje ve şantiye koordinasyonu, planlaması ve sorumluluğu gibi görevlerde bulunabilirler.

Farklı alanlarda uzmanlaşarak (tasarım kuramı, yapı elamanları tasarımı, malzeme bilgisi, mimarlık tarihi, mimari restorasyon, bilgi teknolojileri ve hesaplamalı tasarım, kentsel tasarım, iç mekân tasarımı vb.) bu konularda disiplinler arası çalışmalar ve projelerde yer alabilirler. Akademik alanda çalışmalarını sürdürebilirler. Mimarlık alanında yayıncılık, sergi vb çalışmalarında yer alabilirler. Yurtiçi ve yurtdışında saha çalışmalarında görev alabilirler.

Mimarlık bölüm müfredatından bahseder misiniz?

 

Fenerbahçe Üniversitesi Mimarlık bölüm müfredatı, Tasarım Stüdyoları, kuramsal, teknik, sunum ve anlatım, destekleyici ve seçmeli derslerden oluşmaktadır. Bölümün temel derslerinden olan Tasarım Stüdyoları 1.sınıf 1.dönemden başlayarak lisans eğitim süresince devam eder. Tasarım süreci kuramsal, teknik ve uygulamalı bilgiler ile desteklenir.

 

Mezuniyet sonrası iyi bir mimar olarak sektörde çalışmak mümkün müdür?

Mimarlık kendini teknoloji ile sürekli yenileyen ve değişimlere açık olan bir meslektir. Fakülte bünyesinde verilen dersler de bu değişimlere paralel olarak öğrencilere sağlam bir alt yapı sunmayı hedefleyerek iyi birer mimar adayı yetiştirir. Bu alt yapı ile mezun olan öğrenciler kendilerini mesleki alanlarında uzmanlaştırmaya devam ettirdiklerinde iyi bir mimar olarak farklı sektörlerde görev alabilirler. 

 

Mimarlık bölümünde “jüri” neyi tanımlıyor?

Öğrencinin uygulamalı olarak almış olduğu tasarım derslerinde dersi veren öğretim üyesine eşlik eden, süreci daha önce izlememiş öğretim üyesi ya da uzmanlık alanı proje konusuna uygun olan tasarımcılardan oluşmuş bir kuruldur.  Jüri üyeleri; dönem içerisinde öğrencinin tasarım süreçlerini ve aşamalarını belirli aralıklarla izleyerek kritik eder ve değerlendirir. Tasarım sürecinde öğrenciye farklı bakış açıları ve yöntemler önerebilir.