Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Sık Sorulan Sorular

 1.    Bilgisayar mühendisliği nedir?
Bilgisayar mühendisliği, bilgisayarlara ve bilgisayar tabanlı sistemlere uygulanan mühendisliktir. Başka bir deyişle, bilgisayar mühendisleri PC'ler, iş istasyonları ve süper bilgisayarlar gibi bilgisayarlar inşa eder ve yazılımlar geliştirirler. Ayrıca arabalarda, uçaklarda, ev aletlerinde, elektronik cihazlarda, telefonlarda, iletişim ağlarında ve daha birçok üründe bulunan bilgisayar tabanlı sistemleri de kurarlar. Bilgisayar mühendisleri genellikle yalnızca yazılım değil, aynı zamanda bilgisayar tabanlı sistemlerdeki donanımı da tasarlar.
 
    2.    Bilgisayar mühendisi olmak için hangi becerilere ihtiyacım var?
Tüm mühendisler, temel bilim ve matematikte sağlam bir temele ihtiyaç duyarlar. Ayrıca takım halinde çalışabilmeleri ve fikirlerini hem sözlü hem de yazılı olarak iletebilmeleri gerekir. Motivasyon sahibi, meraklı ve yaratıcı bir yapıda olmak başarınızı arttıracak diğer becerilerdir. Bilgisayar mühendisleri hem donanım hem de yazılım konusuna yönelebilirler. İlgi alanlarınızın nerede olduğuna bağlı olarak, ikisinden biri seçilebilir.

    3.    Bilgisayar mühendisleri için hangi iş fırsatları var?
Bilgisayar mühendisleri telekomünikasyon, otomotiv, havacılık vb. gibi bilgisayar tabanlı sistemler oluşturan veya kullanan endüstrilerde çalışır. Birçok bilgisayar mühendisi ayrıca yazılım geliştirici olarak iş bulur. Yazılım mühendisliği mezunlarından daha az programlama deneyimine sahip olsalar da donanım anlayışları onlara genel sistemlerle uğraşırken bir avantaj sağlar.
    
    4.    Bilgisayar mühendisleri için başlangıç maaşları nelerdir?
Bilgisayar Mühendisliği Bölümünde başarılı olan öğrenciler istisnasız olarak iş bulmaktadırlar. Birçoğu birden fazla iş teklifi almaktadır. Ortalama başlangıç maaşı, yeni başlayanlar için ortalama milli gelirin üzerindedir. Güncel bilgi için Kariyer Merkezi ile iletişime geçebilirsiniz. Başarılı olan öğrenciler mezuniyetten aylar önce işe alınma eğilimindedir, daha yüksek başlangıç maaşları alırlar.
 
    5.    Bilgisayar Mühendisliği Bölümünde Eğitim Dili nedir?
Bilgisayar Mühendisliği bölümü eğitim dili İngilizce’dir.
 
    6.    Bilgisayar Mühendisliği müfredatına nereden ulaşabilirim? 
Bilgisayar Mühendisliği müfredatı için tıklayınız. 
 
    7.    Kurum içi yatay geçiş başvuru koşulları nedir?
Kurum içi yatay geçiş işlemleri "Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmelik" hükümleri Madde-9 çerçevesinde yapılır.
Yükseköğretim Kurumlarında Ön lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik için tıklayınız.
  
 8.    Kurumlar arası yatay geçiş başvuru koşulları nedir?
Kurumlar arası yatay geçiş yükseköğretim kurumlarının aynı düzeydeki eşdeğer diploma programları arasında yapılmaktadır. Kurumlar arası yatay geçiş için öğrencinin, kayıtlı olduğu programda bitirmiş olduğu dönemlere ait genel not ortalamasının en az 100 üzerinden 60 (4 üzerinden 2.29) olması şarttır. Başvurular, lisans programlarının 3. ve 5. yarıyılına yapılabilir.

    9.    Yurtdışından yatay geçiş başvuru koşulları nedir?
Yurt dışından yatay geçiş işlemleri "Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmelik" hükümleri Madde-14 çerçevesinde yapılır.
         . Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik için tıklayınız.

  10.    Başka bir Üniversitede öğrenciyim. FBÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümüne geçtim. Muafiyet ve İntibak Süreci nasıl oluyor?
Muafiyet ve İntibak Süreçleriyle ilgili işlemler “Fenerbahçe Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Muafiyet ve İntibak İşlemleri Yönergesi” Madde 8 ve Madde 9 çerçevesinde yapılır.
         .  “Fenerbahçe Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Muafiyet ve İntibak İşlemleri Yönergesi” için tıklayınız.
    11.    Yurt Dışından öğrenci başvuru şartları nelerdir?
Yurt Dışından öğrenci başvurusuyla ilgili koşullar “Fenerbahçe Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Diploma Programlarına Yurt Dışından Öğrenci Kabulü Yönergesi” çerçevesinde yapılır.
         . “Fenerbahçe Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Diploma Programlarına Yurt Dışından Öğrenci Kabulü Yönergesi” için tıklayınız.
    12.    Bir işte çalışırken eğitimime devam etmem mümkün müdür?
Evet. Ancak, dönem içerisinde derslerin (gündüz saatlerinde işlenir) haftanın 3 veya 4 günü olabileceğini ve derslerde mevzuat gereği devam şartı sağlama durumunu dikkate alınız.

    13.    Erasmus ile yurtdışında bir üniversiteye gitmem mümkün müdür?
Belirli kriterleri (not ortalaması ve İngilizce dil sınav puanı) sağlayan öğrenciler, bölümün Erasmus+ ve ikili anlaşmaları kapsamında uluslararası değişim programlarından faydalanabilirler.

    14.    Çift Anadal yapabilir miyim?
Çift Anadal programı: Başarı koşulunu ve diğer koşulları sağlayan öğrencinin Üniversitenin iki diploma programından eş zamanlı olarak ders alıp iki ayrı diploma alabilmesini sağlayan programdır.
Çift Anadal konusuyla ilgili işlemler “Fenerbahçe Üniversitesi Çift Anadal ve Yandal Programı Yönergesi” çerçevesinde yapılır.
         .  “Fenerbahçe Üniversitesi Çift Anadal ve Yandal Programı Yönergesi” için tıklayınız.
    15.    Yandal yapabilir miyim?
Yandal programının amacı, Üniversite’nin bir diploma programına kayıtlı öğrencilerinin belirtilen koşulları taşımaları koşuluyla, Üniversite bünyesindeki başka bir diploma programı kapsamında belirli bir konuya yönelik sınırlı sayıda dersi almak suretiyle, yandal sertifikasına hak kazanmaları için öğrenim görmelerini sağlamaktır. Birden fazla diploma programının birlikte açtığı disiplinler arası yandal programları için de aynı amaç hedeflenir.
Yandal konusuyla ilgili işlemler “Fenerbahçe Üniversitesi Çift Anadal ve Yandal Programı Yönergesi” çerçevesinde yapılır.
         . “Fenerbahçe Üniversitesi Çift Anadal ve Yandal Programı Yönergesi” için tıklayınız.

    16.    Bölüm öğrencilerinin derste öğrendiklerini uygulamak için hangi fırsatları var?
Bölüm öğrencileri yurtiçi veya yurt dışı endüstride staj yaparak deneyim kazanabilir. Asistan öğrenci olarak Bilgi İşlem Merkezi’nde çalışabilir. Ayrıca, bölümde yıl boyunca birçok araştırma fırsatı bulunmaktadır.

    17.    Staj konusu ve süreleri nedir?
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü için eğitim planında yer alan Staj I ve Staj II çalışmalarının başarılı olarak yerine getirilmesi gerekmektedir. Donanım ve Yazılım Stajları 30’ar iş günü olarak yapılır.
Staj konusuyla ilgili tüm bilgiler “Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Staj Uygulama Esasları” çerçevesinde yer almaktadır.
          . “Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Staj Uygulama Esasları” için tıklayınız.
    18.    Bilgisayar Mühendisliği ile Yazılım Mühendisliği arasındaki farklar nelerdir?
Bilgisayar Mühendisliği ve Yazılım Mühendisliğinin birçok ortak noktası vardır ancak belirgin farkı: Bilgisayar Mühendisliği donanımı kontrol eden yazılımların tasarımını ve geliştirilmesini sağlamaya odaklanırken, Yazılım Mühendisliği uygulama yazılımlarının tasarımını ve geliştirilmesiyle ilgilenir.