Endüstri Mühendisliği Bölümü Sık Sorulan Sorular

1-    Endüstri Mühendisliği nedir?
Endüstri Mühendisliği; insan, makine, malzeme, enerji, para, bilgi gibi kaynakların oluşturduğu sistemlerin etkin işleyişini tasarlayan, kuran, işleten, iyileştiren; ürün ve hizmetlerin verimli bir şekilde üretim ve dağıtımını sağlamayı amaçlayan disiplinlerarası bir Mühendislik dalıdır.

    2-    Neden Endüstri Mühendisliği?
Endüstri Mühendisliği diğer bilim dalları ile ortak çalışmalar yürüten ve insan odaklı bir Mühendislik dalı olduğundan oldukça avantajlıdır. Yoğun rekabetin yaşandığı günümüz koşullarında kıt kaynakları etkin ve verimli kullanabilen, sistemleri verimli bir şekilde tasarlayan ve yönetebilen Endüstri Mühendisleri iş dünyasının aranan elemanları olacaklardır.
    
    3-    Bu bölümü kimler tercih etmelidir?
Problemleri analiz edip çözebilecek, analitik düşünebilme yeteneğine sahip, yeniliklere açık, yaratıcı, çok sorgulayan, okuyan ve araştıran, ekip çalışmalarında etkin çalışabilen, sosyal ve insan odaklı bireyler bu bölümü tercih edebilirler.
    
    4-    Endüstri Mühendisleri hangi alanlarda çalışabilir?
Çalışma alanı olarak ele alındığında en geniş çalışma alanına sahip olan mühendislik programlarından biridir. Günümüzde Endüstri Mühendisleri üretim sektöründen bilgi teknolojilerine, finans sektöründen turizm sektörüne, enerji sektöründen sağlık sektörüne kadar pek çok farklı sektörde farklı bölümlerde ve kademelerde çalışmaktadırlar. Endüstri Mühendisleri işletmelerde en üst düzey ile en alt düzey arasında köprü görevini gören ve aranan mühendislerdir.
    
    5-    Endüstri Mühendisliği eğitim süresi kaç yıldır?
Eğitim süresi, 1 yılı İngilizce hazırlık olmak üzere toplam 5 yıldır. Hazırlık sınıfını direkt geçen öğrenciler için bu süre 4 yıldır.

    6-    Endüstri Mühendisliği ders planı hangi dersleri içermektedir?
İlk iki sene Temel Bilimler ve Temel Mühendislik dersleri ağırlıktadır. Üçüncü ve dördüncü sınıflarda mesleki derslerin yoğunlaştığı bir ders planı mevcuttur. Seçmeli Dersler ile öğrenciler uzmanlaşmak istedikleri alanlara yönelebilirler. Öğrenciler, Bitirme Projesi I ve Bitirme Projesi II sayesinde de profesyonel yaşama yönelik tecrübe kazanırlar.

    7-    Endüstri Mühendisliği hangi bölümler ile Çift Anadal ve Yan Dal yapabilir?
Öğrencilerimiz ÇAP ve Yan Dal için en çok Bilgisayar Mühendisliği, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı, Ekonomi ve Finans, Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümlerini tercih etmektedirler. Ayrıca Üniversitemizin diğer bölümleri ile de ÇAP ve Yan Dal yapma şansına sahiptirler. “Fenerbahçe Üniversitesi Çift Anadal ve Yan Dal Programı Yönergesi” için tıklayınız.

    8-     Erasmus ile yurtdışında bir üniversiteye gitmem mümkün müdür?
Belli kriterleri (not ortalaması ve dil gibi) sağlayan öğrenciler, bölümün Erasmus+ ve ikili anlaşmaları kapsamında uluslararası değişim programlarından faydalanabilirler.

    9-    Endüstri Mühendisliği Bölümüne nasıl girebilirim?
Bölümümüze girebilmek için YKS Sayısal puan türünden gerekli olan en düşük başarı sırası koşulu sağlanmalıdır.
    
    10-    Yurtdışında hangi programlarda yüksek lisans yapabilirim?
Uzmanlaşmak istediğiniz alan doğrultusunda yurtdışında yüksek lisans yapabilirsiniz. Genellikle mezunlar Endüstri Mühendisliği, Finans Mühendisliği, Üretim Mühendisliği, İşletme gibi programlarda yüksek lisans yapmaktadırlar.

    11-    Fenerbahçe Üniversitesi Endüstri Mühendisliğinin farkı nedir?
Dijital çağ ile uyumlu ve insan odaklı olarak hazırlanan ders planımızda bilgisayar programlama derslerine de ağırlık verilmektedir. Geniş alan seçmeli ve tematik seçmeli dersler havuzu sayesinde öğrenciler ilgi ve yeteneklerine göre profesyonel kariyerlerine yön vereceklerdir.
    
    12-    Zorunlu staj var mı?
Endüstri Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin iki adet zorunlu stajları vardır. Bunlardan biri 30 iş günü Üretim Stajı, diğeri ise 30 iş günü Yönetim Stajıdır. “Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Staj Uygulama Esasları” için tıklayınız.
    
    13-     Fenerbahçe Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümünün eğitim dili nedir?
Endüstri Mühendisliği Bölümü eğitim dili İngilizcedir.
    
    14-    Gelecekte Endüstri Mühendisliği mesleği geçerliliğini kaybeder mi?
Endüstri Mühendisleri üretim ve hizmet sektörlerinde hem özel hem de kamu kuruluşlarının çok çeşitli bölümlerinde kendilerine yer bulurlar.  İnsanoğlu var oldukça Endüstri Mühendisliği de var olacaktır. Sistemleri oluşturan kıt kaynakların etkili ve verimli kullanılması her daim insanlığın çözmesi gereken sorunlar arasında yer alacaktır. Bu da Endüstri Mühendisliğinin gelecekte de var olacağının göstergesidir.
    
    15-    Endüstri Mühendisliği Kulübü var mıdır?
2019 yılında kurulan ve aktif olarak çalışan Endüstri Mühendisliği Kulübü her yıl düzenli olarak öğrencilerimizin akademik gelişimlerine yön verecek başarılı organizasyonlara imza atmaktadır.
    
    16-    Fenerbahçe Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü uygulamalı derslerde yeterli alt yapıya sahip midir?
Uygulamalı derslerin tümü ilgili laboratuvarlarda aktif olarak ve gerekli ticari yazılımlar lisanslı olarak öğrencilere sağlanarak yapılmaktadır.