Hazırlık Muafiyet Şartları

İngilizce Hazırlık Programı’ndan muaf olma koşulları

İngilizce Hazırlık Programı’ndan muaf olabilmek için İngilizce Yeterlik Sınavı (FBU-Proficiency) yapılır. Bu sınav; ilgili öğretim yılının başında, güz ve bahar yarıyıllarının sonunda ve yaz okulu sonunda olmak üzere yılda 4 (dört) defa düzenlenir ve sınav tarihleri ilgili akademik takvimde önceden ilan edilir.

Bu sınavda; 100 üzerinden 60 puan ve üzerinde puan alan öğrenciler İngilizce Hazırlık Programı’ndan muaf sayılırlar ve kayıt yaptırdıkları programın birinci sınıfına veya kayıt durumuna göre Üniversite Senatosu’nun kabul ettiği sınıflara devam ederler. (Lütfen detaylı bilgi için İngilizce Hazırlık Programı Eğitim-Öğretim Yönergesini okuyunuz.)

Ulusal ya da uluslararası sınav sonuçları ile İngilizce yeterliğini kanıtlayan öğrenciler, İngilizce Hazırlık Programı’ndan muaf tutulurlar

*Geçerlilik süresi olarak, sınav sonuç belgesinde belirtilen sınav tarihi ile üniversitemiz Güz dönemi başlangıç tarihi arasındaki süre dikkate alınır.
 

Ulusal ve Uluslararası Yabancı Dil Sınavlarına İlişkin Eşdeğerlik Tablosu

Sınav Adı

Geçerlik Süreleri

Kabul Edilen En Az Puan

PTE Akademik

2 yıl

55

TOEFL PBT

2 yıl

550

TOEFL IBT

2 yıl

72

CAE (Cambridge Advanced English)

3 yıl

C

FCE (First Certificate in English)

3 yıl

C

CPE (Cambridge English C2 Proficiency)

3 yıl

C

KPDS / ÜDS / YDS / e-YDS / YÖKDİL

5 yıl

60

FBU-Proficiency

2 yıl

60

 

 

 

*Tabloda yer alan sınavlardan Senato tarafından kabul edilen en az puanı alan ön lisans ve lisans programı öğrencileri İngilizce Hazırlık Programı’ndan muaf olurlar.

  • Sınav sonuçlarının değerlendirmeye alınabilmesi için ilgili sınavın yapıldığı tarihten itibaren geçerlik süresini doldurmamış olması şarttır.
  • Sınav sonuç belgelerinin asıllarının sunulması şarttır.
  • Yabancı Diller Bölümü, sınav belgeleri hakkında araştırma yapma ve şüpheli bulduğu sınav sonuçlarını kabul etmeme hakkına sahiptir.
  • ÖSYM Yabancı Dil Sınavları Eşdeğerliklerini Belirleme Yönergesi 6. madde 3. fıkra d bendi uyarınca uluslararası bir yabancı dil sınavına eşdeğerlik verilmesinde ve sürdürülmesinde sınavın Türkiye’de yapılıyor olması halinde devlet üniversitelerine ait binalarda yapılması şartı bulunmaktadır.
  • Fenerbahçe Üniversitesi tarafından yapılan İngilizce Yeterlik Sınavı (FBU-Proficiency) puan yuvarlaması; virgülden sonraki kısım 5’den küçük ise alttaki tam sayıya, 5 ve yukarısında ise bir üst tam sayıya tamamlanır.
  • Örnek: 59.50=60
  • 68.40=68