Detaylı bilgi için lütfen Lisansüstü Eğitim Enstitüsü web sayfasını ve Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğini dikkatle okuyunuz.
* Tezli ve Tezsiz Lisansüstü Programlara Başvuru ve Kabul Koşulları Nedir?
Başvuru yapmayı düşündüğünüz dönem itibariyle mutlaka ilgili lisansüstü programın başvuru ve kabul koşullarını okuyunuz. Her programın farklı başvuru ve kabul koşulları olabilir.
* Tezli ve Tezsiz Lisansüstü Programlar Arasındaki Fark Nedir?
Tezli program, bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak bilgiye erişme, derleme, değerlendirme ve yorumlama yetkinliğinin kazanılmasını sağlar. Tezli program bir konuda uzmanlık düzeyinde kazanım ve akademik yükselme açısından önemlidir. Tezsiz program ise mesleki konularda bilgi kazanılmasına ve mevcut bilginin uygulamada kullanılmasına ilişkin bir programdır. Tezsiz programda zorunlu ve seçmeli derslerle birlikte belirli bir konuda bilgi derinliğini arttırmak amacıyla dönem projesi hazırlanır. Tezli programda ise zorunlu ve seçmeli dersler başarıldıktan sonra bilimsel temeli olan ve bir araştırmaya dayanan tez çalışmasını tamamlama ve akademik jüri karşısında tez çalışmasının sonuçlarını savunarak başarılı olma şartı vardır.
* ALES sınav sonuç belgesi gerekli midir?
Tezsiz programlarda aksi belirtilmedikçe ALES belgesi aranmaz. Tezli yüksek lisans ve doktora programlarında, aday öğrencinin başvurduğu alanda kabul edilen puan türünde 55’ten az olmamak üzere Senato tarafından belirlenen ALES puanına veya YÖK tarafından eş değerliği kabul edilen uluslararası sınavlardan birinden alınmış denk puana sahip olunması gerekir.
* Aynı Anda Birden Fazla Programa Kayıt Yaptırılabilir mi?
Tezsiz programlar hariç, aynı anda birden fazla lisansüstü programa kayıt yaptırılamaz ve devam edilemez.
* Ders Seçimleri Nasıl Yapılır?
Ders seçimleri, öğrenciler tarafından Öğrenci Bilgi Sistemi (OIS) üzerinden ders seçme haftasında gerçekleştirilir. Ders seçim işlemleri Enstitü web sayfasında duyurular bölümünde yayınlanan kılavuzdan öğrenilebilir.
* Her Yarıyıl Ders Kaydı Yapılması Gerekir mi?
Öğrenciler her yarıyıl akademik takvimde belirtilen süre içinde ders/lisansüstü eser (tez, sanatta yeterlilik çalışması, dönem projesi dersi ve benzeri) kaydı yaptırır. Kaydın tamamlanabilmesi için mali yükümlülüklerin yerine getirilmiş olması ve OIS’te danışman onayı gerekir. Ders/lisansüstü eser kaydını yaptırmayan öğrenci, program kapsamındaki çalışmalara katılamaz. Kayıt yenilenmeyen dönemler azami öğrenim süresinden sayılır. Öğrenci, kaydını yenilemediği dönemde öğrencilik haklarından yararlanamaz.
* Bilimsel / Sanatsal Hazırlık Programı Nedir?
Lisansüstü programlarda; a) Lisans derecesini, başvurdukları yüksek lisans ve doktora/sanatta yeterlilik programlarından farklı alanlarda almış olan adaylar, b) Yüksek lisans derecesini, başvurdukları doktora/sanatta yeterlik programlarından farklı alanlarda almış olan adaylar, c) Lisans veya yüksek lisans derecesini diğer yükseköğretim kurumlarından almış olan adaylar en çok iki yarıyıllık süre ile bilimsel/sanatsal amaçlı hazırlık programına tabi tutulabilir. Bilimsel hazırlık programının süresi en fazla iki yarıyıldır. Bu süre sonunda başarılı olmayan öğrencinin ilişiği kesilir. Bu programda geçirilen süre yüksek lisans veya doktora programı sürelerine dahil edilemez. Hangi öğrencilerin ne kadar süre ile hazırlık programına tâbi tutulacağı ve öğrencilerin hangi dersleri alacağı sınav komisyonunun teklifi ve Enstitü yönetim kurulunun kararı ile belirlenir ve ilgili öğrencilere duyurulur. Hazırlık programında alınan dersler lisansüstü programın kredisini/AKTS değerini tamamlamak için kullanılamaz. Hazırlık programına devam eden öğrenciler, Enstitüye başvurarak, anabilim/anasanat dalı başkanlığının olumlu görüşü ile hazırlık programında almakta oldukları derslerle çakışmamak şartıyla, kayıtlı oldukları lisansüstü programdan her yarıyıl için en çok iki ders alabilirler.
* Bilim Sınavı Nedir?
Bilim sınavı alan bilgisini ölçmeye yöneliktir. Lisansüstü programa kabul koşulları arasında yazılı bilim sınavına yer verilebilir. Bu konuda ilgili programın başvuru ve kabul koşulları incelenmelidir.
* Mülakat Sınavı Nedir?
Mülakat sınavında aday öğrencilerin programla ilgili beklentilerini ve hedeflerini anlamak, bilgi birikimlerini değerlendirmek ve öğretim üyeleri ile tanışmalarını sağlamak amaçlanır.
* Yurt Dışı Eğitim Olanaklarından Faydalanmak Mümkün müdür?
Erasmus, staj hareketliliği ve ikili anlaşmalar kapsamında kayıtlı olunan programın sunduğu olanaklardan lisansüstü öğrenciler faydalanabilir.
* Tezsiz Yüksek Lisans Programlarında İş Yükü Nedir?
Tezsiz program; toplam 60 AKTS değerinden az olmamak kaydıyla en az 10 ders ile dönem projesi dersinden oluşur.
* Tezsiz Yüksek Lisans Programlarında Danışman Ataması Ne Zaman Yapılır?
Her öğrenci için ders seçimi ve dönem projesi hazırlanması sürecinde danışmanlık yapmak üzere Üniversite öğretim üyelerinden biri, anabilim/anasanat dalı başkanlığının teklifi ve Enstitü yönetim kurulunun kararı ile “danışman” olarak görevlendirilir. Danışman görevlendirilmesi tezsiz programlarda birinci yarıyılın sonuna kadar yapılır.
* Tezsiz Yüksek Lisans Programlarında Dönem Projesi Nasıl Yürütülür?
Tezsiz yüksek lisans programlarında öğrenci, dönem projesini tamamlayarak ikinci yarıyılın sonuna kadar danışmanın onayına sunar. Danışman dönem projesinin başarılı olduğuna karar verirse sonucu OİS’e girer. Dönem projesi ‘S’ (başarılı) ve ‘U’ (başarısız) harf notları ile değerlendirilir. Danışmanın proje hakkında düzeltme kararı alması veya projenin ikinci yarıyılın sonunda danışmana teslim edilememesi durumunda, danışmanın talebi, anabilim/anasanat dalı başkanlığının teklifi Enstitü yönetim kurulunun kararı ile öğrenciye iki aya kadar ek süre verilebilir. Ancak dönem projesini üçüncü yarıyıl içinde teslim eden öğrenciye programın azami süresini aşacak şekilde ek süre verilemez.
* Tezsiz Yüksek Lisans Programından Tezli Yüksek Lisans Programına Hangi Dönemde Geçilebilir?
Tezsiz yüksek lisans programına devam eden öğrenci, aynı programın tezli yüksek lisansının bulunması veya Enstitü tarafından eş değerliği kabul edilen tezli yüksek lisans programının bulunması halinde, ilgili program için gerekli olan şartları yerine getirmek kaydıyla, anabilim/anasanat dalı başkanlığının teklifi ve Enstitü yönetim kurulu kararı ile söz konusu programa geçiş yapabilir. Bu durumda tezsiz yüksek lisans programında alınan dersler, anabilim/anasanat dalı başkanlığının teklifi ve Enstitü yönetim kurulunun kararı ile tezli yüksek lisans programındaki derslerin yerine sayılabilir. Eğitim aldığı birinci yarıyılın sonunda tezli programa geçmek için müracaat edilebilir.
* Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Program Tamamlama Süreleri Nelerdir?
Tezsiz program tüm dersler ve proje dâhil en fazla üçüncü yarıyılda, Tezli programı ise tüm dersler (en fazla dört yarıyılda) ve tez dâhil olmak üzere en fazla altı yarıyılda tamamlanmalıdır.
* Tezli Yüksek Lisans Programlarında Dersleri Başarma Koşulu Nedir?
Tezli programlarda kredili dersleri en az 2,70 GNO ile tamamlamanın azami süresi en fazla dört yarıyıldır. GNO’su 2,70’in altında olan öğrenci, GNO’sunu en az 2,70 seviyesine yükseltene kadar programda açılmış olan dersleri dört yarıyıllık süre içinde kısmen veya tamamen tekrar alır.
* Tezli Yüksek Lisans Programlarında İş Yükü Nedir?
Tezli program; toplam 60 AKTS değerinden az olmamak koşuluyla en az yedi ders ve seminer dersi ile 60 AKTS değerinden az olmamak koşuluyla tez çalışmasından oluşur. Program kapsamında uzmanlık alan dersi/dersleri açılabilir. Tezli programda bir eğitim-öğretim yılı için en az 60 AKTS, programın tamamlanabilmesi için en az 120 AKTS gerekir.
* Tezli Yüksek Lisans Programlarında Hangi Durumlarda İlişik Kesilir?
Dört yarıyıl sonunda alınması gereken kredili dersleri ve seminer dersini başarıyla tamamlayamayan veya 2,70 GNO’yu sağlayamayan öğrencinin programdan ilişiği kesilir. Tezli yüksek lisans programının azami süresi altı yarıyıldır. Azami süre içinde tez çalışmasında başarısız olan veya tez savunmasına girmeyen öğrencinin programdan ilişiği kesilir.
* Tezli Yüksek Lisans Programlarında Tez Danışmanı Ne Zaman Belirlenir?
Her öğrenci için ders seçimi ve tez hazırlanması sürecinde danışmanlık yapmak üzere Üniversite öğretim üyelerinden biri, anabilim/anasanat dalı başkanlığının teklifi ve Enstitü yönetim kurulunun kararı ile “danışman” olarak görevlendirilir. Danışman görevlendirilmesi tezli programlar için birinci yarıyılın sonuna kadar yapılır.
* Tezli Yüksek Lisans Programında Tez Süreci Nasıldır?
Tezli programlarda öğrencinin danışmanıyla birlikte belirlediği tez önerisi, anabilim/anasanat dalı başkanlığı tarafından üçüncü yarıyılın sonuna kadar Enstitüye bildirilir. Öneri, Enstitü yönetim kurulunun kararı ile kesinleşir. Savunma sınavı jürisi, danışmanın tavsiyesine istinaden anabilim/anasanat dalı başkanlığının teklifi ve Enstitü yönetim kurulunun kararı ile belirlenir. Jüri, Enstitü yönetim kurulunun ilgili kararından itibaren iki ay içinde, üye tam sayısı ile toplanarak öğrenciyi savunma sınavına alır. Öğrenci, yedek üyeler de dahil olmak üzere jüri üyelerinin tamamının, tezin danışman tarafından savunulabilir bulunan nüshasını, savunma sınavı tarihinden en geç 15 gün önce teslim eder. Savunma sınavı, tezin sunulması ve soru-cevap bölümlerinden oluşur. Savunma sınavı tezli programlarda en az 60 dakikadır. Jüri eser hakkında en az salt çoğunlukla kabul, ret veya düzeltme kararı verir.