Günümüzde ekonomik yaşamda en etkin ve dinamik kuruluşlar işletmelerdir. Bu işletmelerin iyi örgütlenmeleri, iyi yönetilmeleri, kaynakları etkin ve verimli bir biçimde kullanmaları hem ülkenin kalkınması ve ekonomik istikrarın sağlanması hem de ülkenin rekabet gücünün iyileşmesi ve artması açısından yaşamsal bir öneme sahiptir. İşletmelerin muhasebe, finans, pazarlama, organizasyon, insan kaynakları, üretim süreçlerinin yönetimi alanlarında iyi yetişmiş olan insan gücüne olan ihtiyaçlar günden güne artmaktadır. Gelişen ve karmaşıklaşan üretim yapısı ile teknikleri, hızlı teknolojik gelişmeler, ülkelerin uluslararası rekabete açılması, kaynakların etkin ve verimli kullanma gereğinin önem kazanması nedenleriyle işletmeler çok yönlü yetişmiş insan gücü ve yönetici adaylarına gereksinim duymaktadırlar. Ülkemizde aynı zamanda işletme alanında bu yöneticileri yetiştirecek kaliteli ve konularına hâkim akademisyenlere de ihtiyaç giderek artmaktadır.
İşletme Doktora programının bu doğrultuda amacı da adayları öncelikle nitelikli birer akademisyen olarak akademik kurumlarda eğitim ve araştırma konumlarına hazırlamaktır. Program, öğrencinin kendisinin seçmiş olduğu çalışma alanında teorik birikimin yanı sıra, akademik araştırma yapabilme konusunda yetkinlik kazandırır. Doktora çalışmasının temel amacı öğrencileri özgün araştırmaya yönlendiren gelişmiş ve uzmanlaşmış bir eğitim aracılığıyla onlara eleştirel bir bakış açısı kazandırmaktır. Ayrıca, iş dünyası ile ilgili konuları etkin bir şekilde inceleyebilmek için gerekli olan kuram ve yöntemleri öğrencilere aktarmak ve onların bu yöndeki becerilerini geliştirmek programın bir diğer hedefidir. Program, işletme alanında öğrenciye bağımsız araştırma yapma ve bilimsel olayları geniş ve derin bir bakış açısıyla irdeleyerek yorum yapma imkânı sağlayarak, ulusal ve uluslararası kaliteli yayın yapabilen mezunlar yetiştirmeyi hedeflemektedir.
Bilgi için: lisansustu@fbu.edu.tr
Ebru Büyükkıvanç / Enstitü Sekreteri - 0216 910 1907 / 1755
İşletme Doktora Programı
Başvuru Tarihleri: ……………. - …………………….
Türk Öğrenci Başvuru Paneli
https://ois.fbu.edu.tr/ogrenciler/onlinebasvuru/form
Uluslararası Öğrenci Başvuru Paneli
https://ois.fbu.edu.tr/ogrenciler/applicationform/form/ln/en/view/form
Başvuru Koşulları
Ülkemizdeki üniversitelerin veya YÖK tarafından denkliği kabul edilen yurtdışındaki üniversitelerin lisans/yüksek lisans derecesine sahip olmak.
Yurtdışında öğrenim gören Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı adayların, eğitim aldıkları yükseköğretim kurumunun denkliği için YÖK’e başvurarak denklik belgesi almaları gerekir. Denklik belgesi üniversiteye kayıt sırasında sunulmalıdır.
Yüksek lisans mezuniyet belgesi / diploması (06 Şubat 2013 tarih ve 28551 sayılı Resmî Gazetede Yayınlanan Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin Madde 1/b fıkrasına göre 06 Şubat 2013 tarihinden sonra tezsiz yüksek lisans programına başlayıp mezun olan öğrenciler doktora programına başvuru yapamayacaklardır).
Lisans ve Yüksek Lisans mezuniyet transkripti.
Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavından (ALES) son beş yıl içinde Eşit Ağırlıklı (EA) veya Sayısal (SAY) puan türünden 55 puandan az olmamak üzere bir puan almak veya YÖK tarafından eş değerliği kabul edilen uluslararası sınavların birinden denk bir puana sahip olmak.
Doktora programına başvuruda bulunan adayların ana dili dışında, YÖK/ÖSYM tarafından kabul edilen merkezî yabancı dil sınavlarından birinden 55 puandan az olmamak üzere bir puan almaları veya eş değerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından birinden denk bir puana sahip olmaları gerekir.
Lisans derecesiyle doktora programına başvuran adayların, lisans mezuniyet not ortalamalarının, dörtlük not sisteminde en az 3,00 veya bu ortalamalarının YÖK tarafından kabul edilen yüzlük not sistemindeki karşılığı olması ve Eşit Ağırlıklı (EA) veya Sayısal (SAY) puan türünden en az 80 ALES puanına veya YÖK tarafından eş değerliği kabul edilen uluslararası sınavlardan birinden alınmış denk puana sahip olmaları gerekir.
Uluslararası Öğrenci Başvuru Koşulları
Ülkemizdeki üniversitelerin veya YÖK tarafından denklik/okul tanıma belgesi kabul edilen yurtdışındaki üniversitelerin lisans/yüksek lisans derecesine sahip olmak.
Türkçe eğitim verilen programlara başvuruda bulunan yabancı uyrukluların, yurt içindeki veya yurt dışındaki herhangi bir yükseköğretim kurumunda eğitim dili Türkçe olan bir lisans veya lisansüstü programdan mezun olmaları ya da Fenerbahçe Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi, Yunus Emre Enstitüsü veya Türkiye'deki diğer üniversitelerin Türkçe öğretim merkezlerinden biri tarafından yapılan Türkçe yeterlik sınavından en az B2 veya denk puan aldığını gösteren resmî belgeye sahip olmaları gerekir.
Doktora programlarına başvuruda bulunan yabancı uyrukluların ana dili dışında, YÖK/ÖSYM tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavlarından birinden 55 puandan az olmamak üzere bir puan almaları veya eş değerliği kabul edilen uluslararası sınavlardan birinden denk bir puana sahip olmaları gerekir.
Başvuru Evrakları
Tüm belgeler, Türkçe veya İngilizce dilinde hazırlanmış olmalıdır. Diğer dillerde olan belgelere ek olarak Türkçe veya İngilizce dilinde tercümeleri de sunulmalıdır.
Lisans ve Yüksek Lisans Diplomaları veya E- Devlet Mezuniyet Belgeleri
Transkript (Üniversiteden ıslak imzalı-barkodlu) veya E-Devlet Transkript Belgesi
ALES sınavından son beş yıl içinde Eşit Ağırlıklı (EA) veya Sayısal (SAY) puan türünden en az 55 puan alındığını gösteren Barkodlu Sınav- Sonuç Belgesi veya Eş Değer Sınav- Sonuç Belgesinin Aslı
Yabancı Dil Belgesi (YÖK/ÖSYM onaylı ya da eşdeğer sınavlardan en az 55 puan)
Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
E-Devlet Askerlik Durum Belgesi
3 Adet Fotoğraf
Yurtdışı mezuniyetlerde YÖK Denklik Belgesi
Uluslararası Öğrenci Başvuru Evrakları
Lisans ve Yüksek Lisans Diplomaları veya Mezuniyet belgeleri ve Türkçeye çevrilmiş noter onaylı suretleri
Transkript belgesinin aslı ve Türkçeye çevrilmiş noter onaylı sureti
YÖK Denklik Belgesi / Okul Tanıma Belgesi
(Yüksek lisans ya da doktora başvurusunda bulunacak yabancı uyrukluların sağlık alanları dışında, denklik başvurusu yapmaları zorunlu değildir. Yükseköğretim Kurulundan “Okul Tanıma Belgesi” alarak başvuru yapabilirler. Ancak meslek icra edebilmek için denklik işlemlerini de başlatmaları önerilir. Hemşirelik, Tıp, Diş Hekimliği ve Ebelik alanlarında lisansüstü programlara başvuru sırasında diploma denklik belgesini teslim etmeleri gerekmektedir)
Yabancı Dil Belgesi (YÖK/ÖSYM onaylı ya da eşdeğer sınavlardan en az 55 puan)
Türkçe Dil Belgesi (en az B2 seviyesinde yeterlik belgesi)
Pasaport Fotokopisi
3 Adet Fotoğraf
İkamet Kimlik Kartı (İkamet Kimlik Kartı olmayanlar için ikamet başvurusunda sağlık sigortası ve 4 adet fotoğraf)
Kabul Koşulları
İşletme Anabilim Dalı İşletme Doktora Programı (Türk Öğrenciler) |
||
ALES |
Mezuniyet Not Ortalaması |
Mülakat |
%50 |
%20 |
%30 |
İşletme Anabilim Dalı |
|
Mezuniyet Not Ortalaması |
Mülakat |
%20 |
%80 |
Adayların başarı sıralaması, kabul koşullarında belirtilen ALES, mezuniyet not ortalaması ve mülakat sonucu dikkate alınarak yapılır. Ancak uluslararası öğrenciler için başarı sıralamasında sadece mezuniyet not ortalaması ve mülakat sonucu dikkate alınır. Asil adayların kaydolmaması durumunda yedek adaylar için aynı işlem uygulanır. Program kontenjanı toplam 15’tir.