Örgütsel davranışın temel çalışma alanları; bireysel davranışlar, grup dinamikleri, takım çalışması, iletişim, liderlik, çatışma yönetimi ve karar verme süreçleri gibi grup düzeyinde etkenler, örgütsel yapı, kültür, değişim yönetimi, örgütsel politika ve güç dinamikleri gibi örgütsel düzeydeki faktörler, dış çevre faktörleri, teknolojik değişiklikler, globalizasyon ve pazar dinamiklerinin örgüt üzerindeki etkileri gibi faktörlerin yanı sıra davranışın kaynağı insanı tanımak, anlamak, bireyin davranışını, mutluluk ve huzurunu etkileyen faktörleri tespit etmekten oluşmaktadır. Bu doğrultuda Örgütsel Davranış yüksek lisans programı, işletme içerisinde insan davranışını tanıma, analiz etme, insan davranışının diğer örgütsel değişkenlerle etkileşimini kavrama ve davranışı insanın mutluluğu ve işletmelerin verimliliği ekseninde yönlendirme konularında bilgi ve beceri geliştirmeyi hedefleyen bir programdır.
Örgütsel Davranış alanında yapılan çalışmaların amacı; çalışanların ve iş yerlerinin verimlilik, refah ve iyilik halini artırmaktır. Araştırma ve uygulama konuları arasında çalışan çalıştıran arasındaki Çalışma Barışını Geliştirme, Çalışan Eğitimi ve Gelişimi, Kariyer Planlama, Performans Yönetimi, Ücretlendirme, Motivasyon, Liderlik, İşe ve Örgüte Yönelik Tutumlar, Çalışanların İyilik Hali ve Esenliği, İş Yaşamı Kalitesi, İşveren-Çalışan Arasındaki Uyumun Arttırılması, İnsan-Makine Etkileşimi ve İş Tasarımı, Örgütsel Gelişim ve Değişim Yönetimi gibi konular yer alır.
İş hayatında yaşanan değişim ve dönüşümler beraberinde insan faktörünün çalışma yaşamındaki öneminin ortaya çıkması, örgütsel verimlilikteki artışın işletmelerin küresel Pazar payındaki etkisini güçlendirdiğinin anlaşılması bu alana yönelik ilginin ve talebin artması sonucunda bu alanda lisansüstü programların oluşturulmasını kaçınılmaz kılmaktadır. Bu doğrultuda, Örgütsel Davranış yüksek lisans programı, bu alanda eğitim gören kişilerin iş hayatında önemli bir eksikliği kapatmalarına yol açacak oldukları aşikârdır.
Bilgi için: lisansustu@fbu.edu.tr
Ebru Büyükkıvanç / Enstitü Sekreteri - 0216 910 1907 / 1755
Örgütsel Davranış Tezsiz Yüksek Lisans Programı
Başvuru Tarihleri: ……………. - …………………….
Türk Öğrenci Başvuru Paneli
https://ois.fbu.edu.tr/ogrenciler/onlinebasvuru/form
Uluslararası Öğrenci Başvuru Paneli
https://ois.fbu.edu.tr/ogrenciler/applicationform/form/ln/en/view/form
Başvuru Koşulları
1. Ülkemizdeki üniversitelerin veya YÖK tarafından denkliği kabul edilen yurtdışındaki üniversitelerin 4 yıllık lisans programlarından mezun olmak.
2. Yurtdışında öğrenim gören Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı adayların, eğitim aldıkları yükseköğretim kurumunun denkliği için YÖK’e başvurarak denklik belgesi almaları gerekir. Denklik belgesi üniversiteye kayıt sırasında sunulmalıdır.
Uluslararası Öğrenci Başvuru Koşulları
1. Ülkemizdeki üniversitelerin veya YÖK tarafından denklik/okul tanıma belgesi kabul edilen yurtdışındaki üniversitelerin 4 yıllık lisans programlarından mezun olmak.
2. Türkçe eğitim verilen yüksek lisans programlarına başvuruda bulunan yabancı uyrukluların, yurt içindeki veya yurt dışındaki herhangi bir yükseköğretim kurumunda eğitim dili Türkçe olan bir lisans veya lisansüstü programdan mezun olmaları ya da Fenerbahçe Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi, Yunus Emre Enstitüsü veya Türkiye'deki diğer üniversitelerin Türkçe öğretim merkezlerinden biri tarafından yapılan Türkçe yeterlik sınavından en az B2 veya denk puan aldığını gösteren resmî belgeye sahip olması gerekir.
Başvuru Evrakları
Tüm belgeler, Türkçe veya İngilizce dilinde hazırlanmış olmalıdır. Diğer dillerde olan belgelere ek olarak Türkçe veya İngilizce dilinde tercümeleri de sunulmalıdır.
1. Lisans Diploması veya E- Devlet Mezuniyet Belgesi
2. Transkript (Üniversiteden ıslak imzalı-barkodlu) veya E-Devlet Transkript Belgesi
3. Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
4. E-Devlet Askerlik Durum Belgesi
5. 3 Adet Fotoğraf
6. Yurtdışı Mezuniyetlerde YÖK Denklik Belgesi
Uluslararası Öğrenci Başvuru Evrakları
1. Lisans Diploması veya Mezuniyet belgesi ve Türkçeye çevrilmiş noter onaylı sureti
2. Transkript belgesinin aslı ve Türkçeye çevrilmiş noter onaylı sureti
3. YÖK Denklik Belgesi/Okul Tanıma Belgesi
(Yüksek lisans ya da doktora başvurusunda bulunacak yabancı uyrukluların sağlık alanları dışında, denklik başvurusu yapmaları zorunlu değildir. Yükseköğretim Kurulu'ndan “Okul Tanıma Belgesi” alarak başvuru yapabilirler. Ancak meslek icra edebilmek için denklik işlemlerini de başlatmaları önerilir. Hemşirelik, Tıp, Diş Hekimliği ve Ebelik alanlarında lisansüstü programlara başvuru sırasında diploma denklik belgesini teslim etmeleri gerekmektedir)
4. Türkçe Dil Belgesi (en az B2 düzeyinde yeterlik belgesi)
5. Pasaport Fotokopisi
6. 3 Adet Fotoğraf
7. İkamet Kimlik Kartı (İkamet Kimlik Kartı olmayanlar için ikamet başvurusunda sağlık sigortası ve 4 adet fotoğraf)
Kabul Koşulları
İşletme Anabilim Dalı Örgütsel Davranış Tezsiz Yüksek Lisans Programı (Türk ve Uluslararası Öğrenciler) |
|
Mezuniyet Not Ortalaması |
Mülakat |
%40 |
%60 |
Adayların başarı sıralaması kabul koşullarında belirtilen mezuniyet not ortalaması ve mülakat sonucu dikkate alınarak yapılır. Asil adayların kaydolmaması durumunda yedek adaylar için aynı işlem uygulanır. Program kontenjanı toplam 30’dur.