Toplumsal yaşama geçişten beri insanlık, bir arada yaşamanın optimum koşullarını yakalayabilmek adına çeşitli yöntemler izlemiş, uygarlıklar ve yönetim anlayışları geliştirmiştir. Günümüzün küreselleşen dünyasında devletlerin ve devlet dışı aktörlerin girdikleri ilişkiler ağı ve bu ilişkilerin yansımaları, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler alanının önemini artırmıştır.
Farklı disiplinlerden geniş bir yelpazede eğitim alma olanağı sağlayan Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler yüksek lisans tezli programında öğrencilerimiz, akademik hayatta uzmanlaşmanın ve bilimsel çalışmalar yürütebilmenin ilk adımını atma imkânı elde edeceklerdir.
Devlet, Uluslararası Antlaşmalar, Diplomasi, Uluslararası Örgütler gibi temel kavramlara ilişkin akademik bir formasyon edinimi sağlayan programın mezunları çok taraflılık, dış politika, karşılaştırmalı çalışmalar, Avrupa Birliği gibi spesifik alanlarda bilimsel çalışma yapabilecek seviyeye gelmektedirler.
Güçlü müfredatı sayesinde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Yüksek Lisans eğitimi, öğrencilere kamu sektöründe, özel sektörde, sivil toplum kuruluşlarında, basın kuruluşlarında ve akademide kariyer yapma fırsatı sunarken bu eğitimden faydalanan öğrencilerimiz, lisans eğitimlerinin üzerine, Fenerbahçe Üniversitesi’nin deneyimli kadrolarından aldıkları yüksek eğitim kalitesiyle uzmanlık inşa edeceklerdir. Yüksek Lisans eğitimimiz, aynı zamanda doktora eğitimine devam etmek ve akademik kariyer yapmak isteyen öğrencilerimize de yol gösterici olacaktır.
Öğrencilerimizin, programı başarıyla tamamlamaları için Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler alanında uzmanlaşmalarını sağlayacak derslerden geçmeleri, akademisyenlerimizin danışmanlığında belirledikleri bir konu üzerine tez çalışması hazırlayarak jüri nezdinde savunarak geçer not almaları gerekmektedir.
Bilgi için: lisansustu@fbu.edu.tr
Ebru Büyükkıvanç / Enstitü Sekreteri- 0216 910 1907 / 1755
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (İngilizce)Tezli Yüksek Lisans Programı
Başvuru Tarihleri: ……………. - …………………….
Türk Öğrenci Başvuru Paneli
https://ois.fbu.edu.tr/ogrenciler/onlinebasvuru/form
Uluslararası Öğrenci Başvuru Paneli
https://ois.fbu.edu.tr/ogrenciler/applicationform/form/ln/en/view/form
Başvuru Koşulları
Ülkemizdeki üniversitelerin veya YÖK tarafından denkliği kabul edilen yurtdışındaki üniversitelerin 4 yıllık lisans programlarından mezun olmak.
Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavından (ALES) son beş yıl içinde Eşit Ağırlıklı (EA) veya Sözel (SÖZ) puan türünden en az 55 puandan az olmamak üzere bir puan almak veya YÖK tarafından eş değerliği kabul edilen uluslararası sınavların birinden denk bir puana sahip olmak.
Yabancı dil koşulu olan programlar ve yabancı dilde eğitim yapan programlara başvuruda bulunan adayların, YÖK/ÖSYM tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavlarından birinden 60 puandan az olmamak üzere bir puan almaları veya eş değerliği kabul edilen uluslararası sınavlardan birinden denk bir puana sahip olmaları veya Senato tarafından kabul edilen yüksek lisans eğitimi alacak lisansüstü öğrenciler için İngilizce yeterlik (FBU-Pro) sınavından denk bir puan almaları gerekir.
Yurtdışında öğrenim gören Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı adayların, eğitim aldıkları yükseköğretim kurumunun denkliği için YÖK’e başvurarak denklik belgesi almaları gerekir. Denklik belgesi üniversiteye kayıt sırasında sunulmalıdır.
Uluslararası Öğrenci Başvuru Koşulları
Ülkemizdeki üniversitelerin veya YÖK tarafından denklik/okul tanıma belgesi kabul edilen yurtdışındaki üniversitelerin 4 yıllık lisans programlarından mezun olmak.
Yabancı dil koşulu olan programlar ve yabancı dilde eğitim yapan programlara başvuruda bulunan yabancı uyrukluların, YÖK/ÖSYM tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavlarından birinden 60 puandan az olmamak üzere bir puan almaları veya eş değerliği kabul edilen uluslararası sınavlardan birinden denk bir puana sahip olmaları veya Senato tarafından kabul edilen yüksek lisans eğitimi alacak lisansüstü öğrenciler için İngilizce yeterlik (FBU-Pro) sınavından denk bir puan almaları gerekir.
Başvuru Evrakları
Tüm belgeler, Türkçe veya İngilizce dilinde hazırlanmış olmalıdır. Diğer dillerde olan belgelere ek olarak Türkçe veya İngilizce dilinde tercümeleri de sunulmalıdır.
Lisans Diploması veya E- Devlet Mezuniyet Belgesi
Transkript (Üniversiteden ıslak imzalı-barkodlu) veya E-Devlet Transkript Belgesi
ALES sınavından Eşit Ağırlık (EA) veya Sözel (SÖZ) puan türünden en az 55 puan alındığını gösteren Barkodlu Sınav- Sonuç Belgesi veya Eş Değer Sınav- Sonuç Belgesinin Aslı
Yabancı Dil Belgesi (YÖK/ÖSYM onaylı ya da eşdeğer sınavlardan en az 60 puan)
Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
E-Devlet Askerlik Durum Belgesi
3 Adet Fotoğraf
Yurtdışı mezuniyetlerde YÖK Denklik Belgesi
Uluslararası Öğrenci Başvuru Evrakları
Lisans Diploması veya Mezuniyet belgesi ve Türkçeye çevrilmiş noter onaylı sureti
Transkript belgesinin aslı ve Türkçeye çevrilmiş noter onaylı sureti
Yabancı Dil Belgesi (YÖK/ÖSYM onaylı ya da eşdeğer sınavlardan en az 60 puan)
YÖK Denklik Belgesi / Okul Tanıma Belgesi
(Yüksek lisans ya da doktora başvurusunda bulunacak yabancı uyrukluların sağlık alanları dışında, denklik başvurusu yapmaları zorunlu değildir. Yükseköğretim Kurulundan “Okul Tanıma Belgesi” alarak başvuru yapabilirler. Ancak meslek icra edebilmek için denklik işlemlerini de başlatmaları önerilir. Hemşirelik, Tıp, Diş Hekimliği ve Ebelik alanlarında lisansüstü programlara başvuru sırasında diploma denklik belgesini teslim etmeleri gerekmektedir)
Pasaport Fotokopisi
3 Adet Fotoğraf
İkamet Kimlik Kartı (İkamet Kimlik Kartı olmayanlar için ikamet başvurusunda sağlık sigortası ve 4 adet fotoğraf)
Kabul Koşulları
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı |
||
ALES |
Mezuniyet Not Ortalaması |
Mülakat |
%50 |
%20 |
%30 |
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı |
|
Mezuniyet Not Ortalaması |
Mülakat |
%20 |
%80 |
Adayların başarı sıralaması, kabul koşullarında belirtilen ALES, mezuniyet not ortalaması ve mülakat sonucu dikkate alınarak yapılır. Ancak uluslararası öğrenciler için başarı sıralamasında sadece mezuniyet not ortalaması ve mülakat sonucu dikkate alınır. Asil adayların kaydolmaması durumunda yedek adaylar için aynı işlem uygulanır. Program kontenjanı toplam 15’tir.