Spor Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi

Misyon:

Fenerbahçe Üniversitesi Spor Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (SAMM), üniversitenin ilgili akademik birimleri ile iş birliği yaparak, spor bilimlerinin tüm alanlarına yönelik olarak bilimsel araştırma ve uygulamalar gerçekleştirmeyi, danışmanlık ve eğitim faaliyetlerinde bulunmayı amaçlamaktadır.

SAMM spor bilimleri ve sporcu sağlığı alanında, ülkemizde karşılaşılan sorunlara yönelik bilimsel araştırmalar yapmak, profesyonel ve amatör sporcuların sportif performans gelişimlerine yönelik danışmanlık yapmak, yaralanmaların önlenmesine yönelik çalışmalarda bulunmak, fiziksel aktivite, performans gelişimi ve toparlanma stratejileri konularında eğitimler vermeyi görev edinir.

SAMM bu amaçların gerçekleştirilmesinde yöntem olarak; bilimsel bilgi üretmeyi, üretilen bu bilgilerin teknik bilgiye dönüştürülmesi yoluyla mevcut sorun ve ihtiyaçların çözümüne Yönelik yaklaşımlar geliştirmeyi ve bu yaklaşımları proje bazlı çalışmalarla çözüm aracı olarak kullanmayı benimsemiştir.

Vizyon:

Merkezimizi, spor bilimleri alanında araştırma ve geliştirme açısından ulusal ve uluslararası anlamda saygın ve önde gelen bir merkez haline getirmektir.

 

Merkez Yönetimi:

  • Doç. Dr. Beyza Akyüz(Müdür)
  • Arş. Gör Fatih KOÇAK (Müdür Yrd.)

 

Merkez Kurulları

  • Yönetim Kurulu:
  • Prof. Dr. Hülya AŞÇI
  • Prof. Dr. Esin Esra ERTURAN ÖĞÜT
  • Dr. Öğr. Üyesi Dilber KARAGÖZOĞLU COŞKUNSU
  • Dr. Öğr. Üyesi Osman SELVİ
  • Arş. Gör. Taylan H. BALCIOĞLU

 

Merkezin Faaliyet Alanları:

  • Disiplinler arası araştırma ve uygulama alanı olan spor bilimleri konusunda, Üniversitenin ilgili akademik birimlerinin eğitim, araştırma, uygulama ve geliştirme faaliyetlerine katılımını sağlamak.
  • Farklı kurum ve birimlerle sporcu fizyolojisi, sağlığı ve rehabilitasyonu ile ilgili alanlarda yürütülen bilimsel ve teknik araştırmaları teşvik etmek ve desteklemek.
  • Toplumun tüm kesimlerinde spor bilimlerine yönelik araştırmalar ve uygulamalar yapmak, konuya ilişkin bilimsel veri tabanını oluşturmak ve ilgili kamu ve sivil toplum kuruluşlarıyla bilimsel iş birliği çerçevesinde danışmanlık faaliyetlerini sürdürmek.
  • Spor bilimleri konusunda araştırmalar yapan bilim insanları ile uzmanları bir araya getirerek, ulusal ve/veya uluslararası araştırma/geliştirme projeleri oluşturmak ve yürütülmesini sağlamak.
  • Yurt içinde ve yurt dışında benzer amaçlar için çalışan merkez ve kurumlarla iş birliği yapmak, bilgi alışverişinde bulunmak ve bilimsel ziyaretler gerçekleştirmek.
  • Spor bilimlerine yönelik ulusal ve uluslararası katılımlı kongre, panel, sempozyum, konferans gibi bilimsel aktiviteler düzenlemek ve gerektiğinde bu çalışmalarla ilgili sertifikalar vermek; aydınlatıcı, bilimsel nitelikte bilgilerin sözlü ve/veya yazılı olarak kamuoyuna ulaştırılmasını sağlamak.
  • Birimler arasında iş birliği yaparak konuyla ilgili toplumun tüm kesimlerine yönelik eğitim hizmetleri vermek.
  • Spor bilimlerine yönelik ihtiyaçların analizi ve sorunların azaltılması yönünde çalışmalar yapmak, çocuk ve gençlerin spora yönlendirilmesinde gerekli ölçme ve değerlendirmeleri yapmak, araştırmalar yoluyla yaşam kalitesini arttırmada katkı sağlamak.
  • Merkezin desteklediği ya da Merkez aracılığı ile yapılan bilimsel çalışmaların akademik ortamlarda sunulması için gerekli maddi desteği sağlamak.

 

Haber ve Duyurular:

Spor Bilimleri Fakültesi ve Ataşehir Belediyesi İş birliği

Üniversitemiz Spor Bilimleri Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Salih Pınar, Prof. Dr. Tuna Uslu ve Doç. Dr. Gözde Ersöz SAUAM etkinliği olarak Ataşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Ekrem Köse ile bir araya geldi. Ziyaretin gündeminde üniversite ve belediye iş birliğinde yapılması muhtemel sosyal sorumluluk projeleri, spor etkinlikleri, spor bilimleri faaliyetleri vardı. Üniversite ve Ataşehir Belediyesi iş birliği ile topluma katkı sağlayacak projeler, sportif ve bilimsel etkinlikler için ilk adımlar atıldı. (20.07.2022)

Egzersizin psikolojisi: Egzersiz bağlılığı için ipuçları

West Chester Üniversitesi'nden Doç. Dr. Selen Razon katılımıyla “Egzersizin psikolojisi: Egzersiz bağlılığı için ipuçları” isimli seminer gerçekleştirildi (21.07.2022).

Hizmet İçi Eğitim

X-sensle firması ile birlikte laboratuvar test, ölçme ve değerlendirme hizmet içi eğitim gerçekleştirildi (02.08.2022).

Fenerbahçe Spor Kulübü Basketbol Alt Yapı Şubesi ile Koordinasyon Toplantısı

Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim üyelerimiz Prof. Dr. Salih PINAR, Doç. Dr. Gözde ERSÖZ, Doç. Dr. Tuna USLU, Dr. Öğr. Üyesi Yusuf ULUSOY ve Arş. Gör. Fatih KOÇAK “Genç Basketbolcularda Alt Ekstremite Yaralanmalarının Önlenmesinde Basketbola Özgü Isınma Programının Etkinliği: Randomize Kontrollü Bir Küme Çalışması” isimli çalışma kapsamında Fenerbahçe Basketbol alt yapı hocaları ve fizyoterapistleri ile bir araya gelerek koordinasyon toplantısı gerçekleştirildi (08.08.2022).

Fenerbahçe Basketbol Alt Yapı U20 takımı ile saha uygulaması.

Ülker Spor Arena’da Fenerbahçe Basketbol Alt Yapı U20 takımı ile saha uygulaması yapılarak, oluşturulan yeni ısınma programının uygulamasına başlandı (18.08.2022).

Grassroots Altyapısı Futbol Gelişim Projesi

Fenerbahçe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Spor Yöneticiliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Tuna Uslu, Spor Yöneticiliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Serkan Esen ve Egzersiz ve Spor Bilimleri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Esin Esra Erturan Öğüt Kocaeli Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı Sayın Murat Aydın’ı makamında ziyaret etti. 7405 sayılı yeni spor yasasının kulüplere etkisi üzerine yapılan karşılıklı istişareye ilave olarak Doç. Dr. Esin Esra Erturan Öğüt “Amatör Spor Kulüplerinde Etkili Yönetim” isimli kitabını Sayın Aydın’a takdim etti. Kız ve erkek çocuklarına yönelik futbol temelli bir projenin de temellerinin atıldığı toplantı Eylül ayında tekrarlanmak üzere son buldu.

Spor Bilimlerinde Araştırma ve İstatistik Semineri

Spor Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından 20 - 22 Mart tarihleri arasında 'Spor Bilimlerinde Araştırma ve İstatistik' başlıklı seminer gerçekleştirilmiştir.

Faaliyetler